Вярно е, че нидерландският премиер Марк Рюте споменава сумата от

...
Вярно е, че нидерландският премиер Марк Рюте споменава сумата от
Коментари Харесай

Казва ли наистина Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро?

Вярно е, че нидерландският министър председател Марк Рюте загатва сумата от 50 евро в коментар за сигурността на българските граници.Той изяснява, че желае Европейска комисия да се увери, че българската граница не може да бъде премината против 50 евро.Рюте категорично акцентира, че не твърди сходно нещо, а желае да се откри, че не се е случвало.Премиерът на Нидерландия „ неприемливо внушава “, че българската граница може да се премине против 50 евро. Изказвания в този смисъл направиха редица български политици в последните дни.

 Реакцията на президента Радев.  Позицията на вътрешния министър Иван Демерджиев  Остро реагира и министърът на правораздаването Крум Зарков  Публикация в Туитър на Иван Гешев

Поводът за мненията е отводът на Нидерландия да поддържа приемането на България в Шенгенското пространство за свободно придвижване. Позицията е декларирана на конференция на премиера Марк Рюте.

Темата е необятно отразена от медиите, само че на никое място въпросните „ 50 евро “ не се появяват, преди да бъдат упоменати в мненията на българските политици. Този подробност не участва и в известията на огромните осведомителни организации по мотива, откри инспекция на. Поради дейната социална полемика по тематиката екипът ни ревизира какво тъкмо е споделил Марк Рюте за България.

На 2 декември държавното управление на Нидерландия афишира, че на планувания за 8 декември в Брюксел Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ ще поддържа Румъния и Хърватия за влизане в Шенген, само че не и България. Премиерът Марк Рюте изяснява, че решението не е политическо, а се основава на обстоятелства. Нидерландия не е единствената страна, която изпитва подозрения.

Рюте разяснява в детайли позицията на страната си по отношение на България в отговор на журналистически въпроси. За да бъде разбрано изявлението му, е належащо да се види подтекстът, в който е направено.

Въпрос: Ако те влязат (в Шенген – б.р.), хората ще могат да пътуват свободно от България към останалата част на Европа, към Шенгенското пространство. Няма да има повече спънки. Имате ли характерни опасения за защитата на границата от турска страна да вземем за пример?

Марк Рюте: Това не можем да го установим като Нидерландия. Не сме в положение да забележим тъкмо какво се случва сред България и Турция. Можем да определим дали Комисията е оценила задоволително в детайли. И виждаме, че Комисията не е съумяла да направи това по две точки. Първо, във връзка с това дали са приложени всички правила на върховенството на закона. Смятаме, че това би трябвало да бъде направено още веднъж, а Комисията не го е направила. Това е по този начин нареченият МСП (Механизъм за съдействие и инспекция – б.р.). И второто е оценката на Комисията, която изследва в детайли дали Шенгенската система е вярно приложена, дали се ползва. В Румъния в този момент и за двете неща споделяме: това се случи, одобряваме резултата. Това към момента не се е случило в България. Като Нидерландия не можем да определим точната обстановка на тази граница. Не сме в положение.

Въпрос: Какво желаете да гарантирате, в случай че би трябвало да обясните това на редовия нидерландец, който изпитва безпокойствие от тези обстоятелства?

Марк Рюте: Аз упорствам за мнение на Комисията, първо, по въпроса дали всички правила на правовата страна са спазени, тъй че да вземем за пример да не можете да преминете, даже в случай че има ограда на границата, с банкнота от 50 евро. Не споделям, че това се случва, само че желая категорично да се откри, че не се е случило. Ние не можем да определим дали това ще се случи, желая да сме сигурни, че няма да се случи.

От 2011 година насам Нидерландия, , се опълчва на участието на България в Шенген. През цялото време Хага упорства да се вземат поради резултатите от Механизма за съдействие и инспекция (МСП), по силата на който от 2007 година Европейска комисия следи положението на българската правосъдна промяна, битката с корупцията и проведената престъпност. Същият механизъм се ползва и във връзка с Румъния.

Позицията на България, както и на Европейската комисия е, че няма връзка сред МСП и приемането в Шенген. Европейска комисия взе решение за прекъсване на отчетите по Механизма за съдействие и инспекция за България през 2019 година, само че към момента няма решение на Съвета на Европейски Съюз по този въпрос. На 22.11.2022 година и за Румъния. На процедура, от 2020 година МСП към този момент е сменен от различен инструмент, по който се правят оценка всички страни в Европейски Съюз –.

Проверено:

Вярно е, че нидерландският министър председател Марк Рюте загатва сумата от 50 евро в коментар за сигурността на българските граници. Рюте споделя, че желае Европейска комисия да ревизира дали в България “всички правила на правовата страна са спазени, тъй че да вземем за пример да не можете да преминете, даже в случай че има ограда на границата, с банкнота от 50 евро. Не споделям, че това се случва, само че желая категорично да се откри, че не се е случило ”.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР