ВВВУГеорги Бенковски“ основа първия по рода си сред военните университети

...
ВВВУГеорги Бенковски“ основа първия по рода си сред военните университети
Коментари Харесай

Първа среща проведе новооснованият Литературен клуб във ВВВУ Георги Бенковски

ВВВУ„ Георги Бенковски “ основа първия по рода си измежду военните университети Литературен клуб. Неговата цел е да укрепи духът и креативната мисъл на обучаемите, преподавателите и чиновниците посредством четене на книги, разискване на творби, полемики и срещи със модерни създатели - писатели и поети на България.



Председател на литературния клуб към ВВВУ „ Георги Бенковски “ е полковник доцент доктор инж. Асен Маринов – заместник-началник по образователната и научната част.

Клубът ще организира не по-малко от две срещи на година.

В навечерието на празника на Военновъздушни сили и годишната научна конференция се състоя първата среща на членовете на клуба.

Представена беше и разисквана книгата на американския професор по география и физиология Джаред Даймънд „ Пушки, вируси, стомана “, издадена през 1997 година, отличена с премията „ Пулицър “. Жанр –документална прозаичност.



Какво дефинира съдбините на човешките общества? – въпрос изключително настоящ през днешния ден.

Воденето на полемиката, която протече доста забавно бе поверена на помощник по философските дисциплини Георги Иванов от Департамент „ Природни и филантропични науки “.



Книгата показа курсант Биляна Усева, след което стартира и шерването на отзиви и усещания по отразените в нея позиции.

Преподавателката по британски език Маргарита Гаврилова бе водещ на викторина, с предизвикани от книгата въпроси. За верните си отговори курсанти, преподаватели и чиновници получиха награди.

Полковник о.р. професор д.в.н. Димитър Недялков показа книгата си „ История на българската военна авиация “ и идното й второ допълнено издание.

Следващата книга, която ще се разисква на идната среща на литературния клуб през идната година е „ Летище “ от Артър Хейли.

Ще има и български създател и заглавие.



По време на срещата бе презентирана активността на Регионална библиотека „ Христо Смирненски “ – Плевен от Павлина Георгиева и Ваня Ценова. Те получиха от бригаден военачалник Юлиян Радойски, издадената от ВВВУ настолна книга за авиационно образование „ Вашите криле “ от Асен Йорданов.

Благодарност към екипа на Департамент „ Природни и филантропични науки “ с шеф доцент доктор Галина Тодорова за съвършената организация и осъществяване на първата среща на Литературния клуб.

„ Четете, минете свястно, красиво и почтено през целия си живот. Спрем ли да се учудваме на света-чудото изчезва. Човек не знае коя книга ще се окаже в точния миг персонална за него. Може би ще останат 10-15 книги, които ще са значими за нас, само че до момента в който ги открием, ще би трябвало да преровим доста библиотеки “, безапелационен е писателят Георги Господинов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР