Вулканът Ниирангонго В ДР Конго изригна за първи път от

...
Вулканът Ниирангонго В ДР Конго изригна за първи път от
Коментари Харесай

Вулкан изригна в Конго, хиляди жители напускат района

Вулканът Ниирангонго В ДР Конго изригна за първи път от близо две десетилетия, което провокира суматоха измежду жителите на близкия град Гома, с население близо 2 милиона души, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано се появиха спорни информации, като се съобщаваше, че е изригнал прилежащият вулкан Нямулагира, което сътвори комплициране измежду популацията и локалните управляващи, добавя Българска телеграфна агенция.



Лавата от вулканичното изригване доближи летището на Гома и покри част от автомагистрала, която свързва града с намиращия се в провинция Киву град Бени, оповестява Ройтерс.

Властите задействаха проект за евакуация на популацията няколко часа след изригването, когато доста локални поданици към този момент изоставиха домовете си потеглиха да се избавят. Хиляди поданици на Гома, взели със себе си матраци и друга мебелировка, напуснаха града пешком и доста от тях се насочиха към границата с Руанда.
 Снимка: БТА/AP
Последното изригване на Ниирагонго през 2002 година лиши живота на 250 души и остави без заслон 120 000 души. Това е един от най-активните вулкани в света и се счита за един от най-опасните.

Руандийското министерство за ръководство на изключителни обстановки сподели, че повече от 3500 конгоанци са пресекли границата. Руандийските държавни медии оповестиха, че те ще бъдат подслонени в учебни заведения и религиозни здания.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР