Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна днес, изхвърляйки на повече

...
Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна днес, изхвърляйки на повече
Коментари Харесай

Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригва и изхвърля огромен стълб пепел

Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна през днешния ден, изхвърляйки на повече от три километра в небето дирек от пепел, оповестиха публични лица.


Вулканичният остров изплува от морето при започване на предишния век от кратера, формиран след изригването на планината Кракатау през 1883 година - едно от най-смъртоносните и разрушителни изригвания в историята.

Анак Кракатау, което значи " Детето на Кракатау ", изхвърли гъста пепел над пролива, който разделя островите Ява и Суматра.

След изригването в 08:46 ч. сутринта (0146 ч. по Гринуич) нямаше незабавни известия за вреди или жертви.

" Височината на стълба от изригването беше на 3000 метра над върха ", съобщи в известие за пресата Дени Мардионо, чиновник от станцията за наблюдаване на Кракатау.

" Стълбът от пепел е сив до черен с гъста активност в югозападна посока ".

Той предизвести обществеността да не прави никакви действия в радиус от 5 километра от кратера на вулкана.

Статутът на Анак Кракатау е на второто най-високо равнище на предизвестие, когато през 2022 година управляващите го покачиха след внезапното повишение на вулканичната интензивност.

Кратерът му отчасти се срути през 2018 година, когато при огромно изригване големи части се свлякоха в океана, предизвиквайки цунами, което умъртви повече от 400 души и рани хиляди.

Индонезия, страна от архипелага в Югоизточна Азия, се намира на Тихоокеанския огнен пръстен, където срещата на континенталните плочи провокира висока вулканична и сеизмична интензивност.

В страната има близо 130 дейни вулкана. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР