Ву Жао – красива и образована благородничка. Тя е родена

...
Ву Жао – красива и образована благородничка. Тя е родена
Коментари Харесай

Ву Зетиан – единствената китайска императрица – могъща, брутална и безмилостна

Ву Жао – красива и образована благородничка. Тя е родена в богато семейство, чете доста книги и постоянно пътува из страната дружно с любящия си татко. Ву става държанка на по-възрастния от нея император Таизонг, когато е единствено на 14 години.

По това време дамите, които нямали деца, били изпращани в двореца, с цел да работят като прислужници или да се грижат за децата в двора. Ву била една от тези девойки. Година по-късно, тя притегля вниманието на наследника на императора – Ли Зи, който я прави своя държанка незабавно откакто сяда на престола.

Три години по-късно тя ражда двама сина, а скоро по-късно на бял свят се появява и щерка им, която почива доста дребна. Ву упреква брачната половинка на императора – Уанг, че е удушила момиченцето и съумява да го убеди да отстрани брачната половинка си и да трансформира самата нея в императрица. Твърди се, че по-късно предложение, Ву отрязва ръцете и краката на законната императрица и хвърля тялото й във вана с вино, с цел да се удави. Тези дейности на Ву ускоряват властта й в двореца.

Година по-късно сина на умрялата Уанг е отстранен като правоприемник на императора и неговото място е заето от сина на Ву – Ли Хонг. Много скоро по-късно императорът се разболял при много мистериозни условия, а някои настояват, че точно Ву е била повода за болежките му. След като здравето му съществено се утежнява, Ву взема властта в свои ръце и през 666 година стартира да работи като изцяло равна на брачна половинка си, даже участва на срещите му, скрита зад стъклена стена.

За да провокира и отстрани вярванията на Конфуций, че жена не би била склонна да ръководи, Ву стартира борба за правата на дамите, вкарвайки закони, изискващи девойките да учат биографиите на известни дами, повлияли за смяната в света, както и да дава на членки на майчиното си семейство значими и високи политически постове.

След като минават три години, тя отстранява съперниците си по най-различни способи, само че всички включват ликвидиране или цялостно изтриване. Изглежда никой не бил в сигурност към Ву. Дори синът й, който бил правоприемник на трона, умрял при неизяснени условия, откакто оспорил въздействието на майка си. Брат му Ли Сиан заел мястото му на трона, само че доста скоро по-късно бил заточен на заточение и се самоубил. Третият наследник на Ву – Ли Зе към този момент бил законният правоприемник, само че откакто заема престола през 683 година бил отстранен от трона от майка си в рамките единствено на шест седмици. Четвъртият и минимален наследник на Ву станал император, само че майка му намерено управлявала от негово име. През 690 година тя съумява да го склони да се откаже от трона, провъзгласявайки се за главата на нова династия – Жао. След това се прекръства на Ву Зетиан.

Колкото и брутална да наподобява Ву Зетиан във властта си, нейното ръководство оказва позитивно въздействие на живота в Китай. Тя основава промени в образованието за надарените хора да имат късмет за развиване, без значение от какво семейство са – оскъдно или богато. Зетиан ускорява производството на култури, понижава налозите и санкционира строго тези хора от държавното управление, които държали да вземат повече пари от популацията. Императрицата ускорява армията и интернационалните връзки на Китай. Ву приключва завладяването на Корейския полуостров и трансформира будизма в желана вяра за сметка на даоизма.

Ву умира след 15-годишно ръководство, на 82-годишна възраст и оставя зад себе си мощен и проспериращ режим и обществена непоклатимост. Тя се трансформира в най-възрастния държател в китайската история. Погребана е в провинция Шънси, централен Китай. Въпреки всичко, което съумява да реализира за благоустройството на Китайската страна, историците не се отнасят изключително благо с нея, описвайки я като човк, който „ има сърце на змия и темперамент на вълк “ и като жена „ ненавиждана от богове  и хора “. В днешно време обаче, доста учени и историци настояват, че бруталността й не е била по-различна от тази на мъжете императори по това време.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР