Второ огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в животновъден

...
Второ огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в животновъден
Коментари Харесай

Второ огнище на Нюкясълска болест във Видинско

Второ огнище на болестта Нюкясълска болест по птиците в животновъден обект - персонално стопанство са установили чиновници на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в село Подгоре, Община Макреш.
Болестта е доказана в стопанство за персонални потребности, в което се отглеждат кокошки, след зародило подозрение, поради нараснала смъртност и клинични признаци. Незабавно са подхванати ограничения за очистване на огнището. В обекта са отглеждани 15 кокошки и 29 пилета, като 12 кокошки са починали в резултат на заболяването. Предстои умъртвяването по човечен метод на останалите птици, последвано от механично разчистване и неколкократни дезинфекции на пространствата, в които са отглеждани птиците, също на дворовете и улиците към тях, за недопускане на разпространяването на заболяването.
Няма нищо притеснително, тъй като има ваксини срещу заболяването, разяснява доктор Адриан Данков, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) във Видин.
"Не е притеснително, тъй като за тази болест има ваксина. Лошото е, че на разнообразни места се явява. Ние реагираме, имунизираме. Там, където беше първото огнище в село Гюргич, за в този момент нямаме смъртност. Там е направена имунизация ", Данков.
Определена е 3-километрова защитна зона към огнището - с. Подгоре и с. Раковица, Община Макреш. В 10-километровата следена зона са включени обитаеми места от Община Макреш: с. Киреево, с. Толовица, с. Цар Шишманово; от Община Кула: с. Старопатица; от Община Белоградчик: с. Раяновци, с. Рабиша, с. Ошане. В ограничаващите зони няма ситуирани индустриални птицевъдни стопанства. В и от зоните са неразрешени търговията и напредването на птици и артикули, добити от тях, отглеждани в персоналните дворове, образуване на панаири, пазари, изложения и други скупчвания на домашни или други птици. Домашните птици следва да бъдат затворени в персоналните стопанства. Ще бъде подхваната имунизация против Нюкясълска болест на птиците в с. Подгоре и 3 км зона. Ще се извършат периодически клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите обитаеми места на територия на ОДБХ-Видин, за клинични прояви на болестта. На стопанина на обекта, чийто птици подлежат на неутрализиране, се поставя обезщетение, по реда на член 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската активност. Извършва се епизоотично изследване за изясняване на източника на инфекцията в с. Подгоре.
Първото огнище беше оповестено на 09.07.2020 година в персонално стопанство в с. Гюргич, Област Видин. От БАБХ напомнят, че основен фактор за предварителна защита от Нюкясълска болест по птиците е осъществяването на имунизация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР