Вторник вечерта мина дългоочакваната среща между ръководствата на Продължаваме промяната“

...
Вторник вечерта мина дългоочакваната среща между ръководствата на Продължаваме промяната“
Коментари Харесай

Ако ПП-ДБ искат правителство, трябва да дадат нещо на Борисов

Вторник вечерта мина дълго чаканата среща сред управленията на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, по отношение на поддръжката или неподкрепата за държавно управление на Мария Габриел. Очаквано обаче, срещата сред двете управления приключи с явен отвод за поддръжка на държавно управление с първия мандат.

Въпреки че Политическа партия и Демократична България доста пъти заявяваха, че няма да поддържат под никаква форма държавно управление на Бойко Борисов, въпреки всичко конспирация имаше.

„ С господин Петков сме си дали прошка за ареста, тъй че нищо не ни затруднява да свършим добра работа.  Трябва да има държавно управление “, сподели Бойко Борисов след лидерската среща сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

Разговорите с Мария Габриел потръгнаха релативно сполучливо и придадоха проевропейски привкус на това вероятно общо начинание. Добрите усеща бяха подхранени и от изцяло непредвидената, само че мощна политическа офанзива на другояче безличната Габриел към основния прокурор Иван Гешев. Разбира се, няма по какъв начин зад тази офанзива да не стои Борисов. Но по този начин или другояче договарящите от Политическа партия и Демократична България бяха прелестно сюрпризирани и не инцидентно Кирил Петков след диалозите с Габриел открехна вратата за вероятно инспектиране на предходните решения за неподкрепа.

„ В лицето на Габриел разпознах човек, който беше пристигнал да води същински диалог, а освен да чуе не от нас. Мария Габриел направи нещо друго и това ме зарадва, учуди ме дори. Тя стартира да дава отговор на въпросите ни. Даже с страст, а не проформа. Всички я упрекват, че от 2005-та не била в България, само че може би тъй като не е била в България, има европейско държание “ сподели Кирил Петков след срещата на ПП–ДБ с Мария Габриел.

Но нежната вяра за съгласие сред първите две политически сили беше взривена от скандалните изказвания на основния прокурор Иван Гешев, който намерено упрекна и заплаши Бойко Борисов с бъдеща правосъдна кавга. Този факт направи на практика невъзможни диалозите за държавно управление, зад което стои Борисов и предстоящо пристигна решението на ПП-ДБ да не поддържат Мария Габриел. И колкото и в този момент Борисов и Габриел да се вършат, че още имат някакви шансове за държавно управление, за всички в България е ясно, че държавно управление с първия мандат няма по какъв начин да се случи.

На фона на тези събития незабавно излиза на напред във времето хипотезата за втория мандат. Прави усещане, че и Политическа партия и Демократична България, от започването на работата на този парламент, бодряшки размахват хипотезата, че е допустимо само държавно управление с втория мандат, подкрепено по някакви аргументи (вероятно имат поради проевропейски) от останалите партии. Но Българска социалистическа партия, Възраждане и Има Такъв Народ са гневни критици и откровени врагове на партиите на Промяната, точно заради тези европейски аргументи. С други думи, с тях няма по какъв начин да се работи. А и аритметически те са прекомерно дребни, с цел да имат някакво значение за образуването на държавно управление. Движение за права и свободи смекчиха внезапно отрицателната си изразителност по отношение на Промяната, само че и те аритметически не правят работа за вероятно сформиране на държавно управление, а имиджовите вреди не допускат договаряния с тях.

Единствената партия, с която на практика е допустимо да направи държавно управление, в случай че Политическа партия и Демократична България в действителност желаят това, е ГЕРБ. От една страна депутатите на двете обединения са изцяло задоволителни за сформиране на устойчиво държавно управление, а от друга имат прекалено много общи политически позиции, като към това би трябвало да се прибави и нововъзникналия зложелател на ГЕРБ и Бойко Борисов Иван Гешев. Така че Гешев е още един фактор, който сплотява съществено двете обединения.

Единственото нещо, което ги разделя сега е егото на Бойко Борисов и респективно на водачите на Промяната. Ако двете обединения в действителност желаят държавно управление, а не нови избори, Промяната би трябвало да даде на Борисов опцията да вкара свои министри, както и да получи персонални гаранции, че няма да бъде нападнат в границите на държавното управление. Това е много висока политическа цена, която партиите на Промяната ще се наложи да платят. Висока е и за Борисов, само че след демонстративния отвод на Българска социалистическа партия той към този момент няма други верни политически ходове.

Вероятно при такова развиване на събитията и двете партии ще имат отлив на твърди гласоподаватели, които няма да одобряват подобен компромис. Но утехата е, че в случай че това държавно управление успее да вкара България в еврозоната и Шенген, укорите бързо ще бъдат забравени. Освен това, не трябва да се не помни, че в случай че депутатите не съумеят да създадат държавно управление ще продължи да ръководи еднолично президентът Румен Радев, който води страната неразбираемо накъде. А това е нещо, което и гласоподавателите на Промяната и тези на ГЕРБ изрично не харесват.

Разбира се, с цел да се случи всичко това, Промяната и ГЕРБ би трябвало да решат кое е по-малкото зло за тях. И не би трябвало да оферират в държавното управление „ специалисти “ като Делян Добрев и Теменужка Петкова, които за 11 години не съумяха да създадат интерконектор с Гърция, само че пък по тази причина съумяха за 1 година да „ изгубят “ пътната карта на руско-турския поток.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР