Вторият по богатство човек в света , който будуваше и

...
Вторият по богатство човек в света , който будуваше и
Коментари Харесай

Бил Гейтс обяви война на вируса

Вторият по благосъстояние човек в света, който будуваше и се притесняваше от световно експлоадиране на болест като Covid-19, в този момент е решен да я спре. В изявление за „ Таймс “ той споделя за напъните на фондация „ Бил и Мелинда Гейтс “ за намиране на лекуване на новия ковид.

„ Единственото нещо, което ме държи безсънен през нощта, е мисълта за пандемия “, споделя в изявление предишния февруари Бил Гейтс. „ Изминаха 100 години, откогато светът претърпя голяма грипна зараза. Хората през днешния ден пътуват повече, тъй че скоростта на разпространяване ще бъде по-висока. Ако налице е заболяване, зараза, излъчена по въздушно-капков път, числата могат да бъдат ужасяващи. ”

Не похищение, тероризъм или загуба на благосъстоянието, а вирус тревожи Бил Гейтс. Сега той не споделя с поучителен звук „ Казах ви “, а признава: „ Сбъдна се най-лошият ми призрачен сън. “

Мъжът, който сътвори Майкрософт и чието благосъстояние възлиза на 75 милиарда английски лири, също е специалист по ваксини, проби и лекуване. Той и брачната половинка му първи поеха по пътя, давайки образец и на други, в опит да „ изкоренят заболяванията “ – първо полиомиелит, след това малария и ХИВ – посредством тяхната фондация „ Бил и Мелинда Гейтс “.

През последните три месеца Бил Гейтс обезверено се пробва да откри решение за битка с Covid-19, неговия нов зложелател. За разлика от президента Тръмп, който предложи потреблението на дезинфектант, с цел да се победи вирусът, Гейтс постоянно е предпочитал обстоятелствата, данните и мнението от специалисти. Той може без усложнение да изброи бързо статистически данни за популацията на всяка страна по света, а за образци има епидемиолози, изпълнителни шефове на международни фармацевтични компании и Нобелови лауреати, които са на негово разположение във всяка една минута.

В естествени времена той прекосява света надлъж и простор, постоянно пътува до Африка, Китай и Индия в границите на един месец, в опитите си да избави живота на хората от заболявания. Сега той е блокиран в Сиатъл, само че към момента носи своите пуловер с V-образно деколте, панталони в бежов цвят, мокасини и часовник за 10 $. За разлика от милиардери като Джеф Безос, който се възползва от ролята на „ Амазон “ в обстановката на тотална обсада на света, или като сър Ричард Брансън, който изиска поддръжка за избавяне за бизнеса си, единствената задача на Бил Гейтс е да се оправи с вируса. „ Всичко друго разсейва човек. Не обичам да се заемам по едно и също време с доста задания. “ Глобалната битка против вируса е съгласно него като международна война, „ като се изключи този случай, когато всички сме от една и съща страна. Наистина мисля, че фактът, че светът се движеше към шовинизъм и страните бяха загрижени за самите себе си, няма изгода от това ограничение. На всички нас ни се желае да бяхме реагирали навреме. Много малко хора могат да получат висока оценка във връзка с това, което са създали в тази обстановка “.

Той не счита, че реакцията на държавните управления е била несъразмерна, налагайки изключителни ограничения. „ Със сигурност въздействието и икономическите последствия са извънредно съществени – потреблението на електрическа енергия тук-там е намаляло с 10 %, броят на безработните е умопомрачителен – само че човешкото държание не е нещо изцяло гъвкаво, което водачите могат да включват и изключват. Щом епидемията станеше добре известна, част от хората щяха да изберат да не пътуват със аероплан, да не вървят на работа в офиса, да не водят децата си на учебно заведение, без значение от това какво им споделя държавното управление “. Във всеки случай, твърди той, това би имало пагубно влияние върху бизнеса в доста страни. „ Бихте могли да имате най-лошото от двата свята “ с „ по едно и също време ужасна стопанска система и възходящ брой болни “. Това би имало кумулативен резултат. „ Ако стигнете до милиони смъртни случаи, от ден на ден и повече хора биха трансформирали държанието си, тъй че ще се окажете в рискова обстановка “.

„ Идеята, че хотел с 30 % посещаемост или ресторант 30 на 100 претовареност ще остане в бизнеса, не демонстрира схващане за стопанската система. Хората се държат по този начин, като че ли в случай че бяхме просто избрали стадния имунитет и му позволим да раздра стопанската система, щеше да е добре, само че не съществуват противоположни обстоятелства, които да потвърдят това. Икономиката в тези богати страни, преживяващи епидемията, щеше да бъде в действителност в извънредно положение “.

Провалът не е дума, с която създателят на Майкрософт се усеща удобно. Той е изпълнен с увереност да върне света в нормалния му път на развиване и има вяра, че науката, а не политиката, държи ключа към разрешаването на рецесията и предотвратяването на бъдещи пандемии посредством бързи нововъведения в тестване, лекуване и ваксини. Неговата фондация ще помогне за активизиране на средствата, нужни за финансиране на построяването на фабрики, които ще бъдат подготвени да създават милиарди дози от няколко разнообразни прототипа за ваксина, даже преди утвърждението на някоя от тях, с цел да се форсира процесът. Той е в контакт с всички най-нови стратегии, като споделя, че задачата би трябвало да бъде произвеждане на ваксина за целия свят. Той е безапелационен, че западните държавни управления не могат да натрупват ваксини и средства за лекуване, от които обезверено ще се нуждаят и разрастващите се страни.

Гейтс се тормози, че по-бедните народи ще страдат най-вече. Другите акции и изследвания за лекуване на ХИВ и полиомиелит на фондацията сега са замразени, до момента в който всички старания са съсредоточени върху пандемията на ковид. „ Винаги, когато нещо неприятно се случи, то е още по-лошо за разрастващите се страни спрямо развитите… Въпреки че сега броят на инфектираните в разрастващите се страни не е огромен, в случай че няма някакъв фактор, за който не сме наясно, евентуално там ще има огромни премеждия и смъртност, изключително в най-бедните квартали в градовете. Дори в развитите страни страдането за хората с ниски приходи е непропорционално и трагично. Това е голям удар против устрема за по-голяма правдивост в света “.

Бил Гейтс е прекарал последните две десетилетия в опити да понижи своето благосъстоянието, като избира бялата дъска пред суперяхтите и диетичната кола пред шампанското. Други милиардери избраха да се отдръпват в своите убежища или си купиха земя в Нова Зеландия с писта за частните си самолети като „ застраховка при апокалипсис “. Гейтс споделя: „ Не всички сме най-хубави другари. “ Той персонално е платил над 10 милиарда паунда налози и дружно с Мелинда даде обещание да раздаде по-голямата част от благосъстоянието си, а не да го остави в завещание на трите си деца. По време на изолацията не частният аероплан му липсва, а опцията да отиде с колата си и да си вземе бургер за у дома. Той отхвърля да се крие от външния свят. „ Дните ми минават в диалози с хора от сферата на биотехнологиите. Хората ми изпращат своите хрумвания за лекуване по имейл, ние задълбаваме в тях, изследваме ги, а няколко са обещаващи “.

Той може да работи от дом на стойност 100 милиона $ със брачната половинка си и техните деца Дженифър, Рори и Фийби на възраст 23, 20 и 17 години, само че постоянно взе участие в миенето на съдовете, а децата – в подреждането на масата. „ Странно е, повече от месец никой не е бил в офисите на фондацията. Въпреки че обстановката е ужасна, в действителност се сюрпризирам, че съумяваме да свършим огромна част от работата си “. Двамата с Мелинда медитират всеки ден и четат на глас.

Миналата година той показа, че е роден оптимист и наподобява уверен, че в последна сметка хората могат да победят всичко – от Алцхаймер и ХИВ до затлъстяване и диабет. „ Няма метод да се преглежда това като нещо позитивно, това е извънредно, което се случи. Може би ще добием някаква визия за себе си и изгодата от съдействието, само че сега не се пробвам да схвана това. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР