Втори руски учен е задържан в Новосибирск през последните дни

...
Втори руски учен е задържан в Новосибирск през последните дни
Коментари Харесай

Втори руски учен, обвинен в държавна измяна, е задържан в Новосибирск


Втори съветски академик е арестуван в Новосибирск през последните дни по съмнение в държавна измяна, съобщи Ройтерс, цитирайки ТАСС. Това е Анатолий Маслов, основен теоретичен помощник в Института за теоретична и приложна механика на Сибирския филиал на Руската академия на науките, е съобщил на ТАСС източник, непосредствен до следствието. Маслов е бил арестуван и трансфериран в затвор в съветската столица в границите на следствие на Федералната работа за сигурност.

Преди няколко дни по дело за държавна измяна в Новосибирск бе задържан завеждащият лабораторията на Новосибирския държавен университет Дмитрий Колкер.

Маслов е обвинен, че е предоставял данни, които съставляват държавна загадка, сподели източникът на ТАСС и посочи, че те са свързани с хиперзвука.  Според няколко съветски медии Маслов е бил арестуван на 28 юни. Същата седмица е бил арестуван и Колкер, за който се твърди, че е сътрудничел с китайските служби за сигурност.

През последните години няколко съветски учени бяха задържани и упрекнати в държавна измяна, както се твърди, за предаване на поверителни материали на чужденци. Според критици на Кремъл арестите постоянно се дължат на голословна и параноична недоверчивост, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР