Втори опит да бъде свален от поста главен прокурор Иван

...
Втори опит да бъде свален от поста главен прокурор Иван
Коментари Харесай

Комисията Хаджигенов де факто опитва да свали Иван Гешев от поста на главен прокурор

Втори опит да бъде свален от поста основен прокурор Иван Гешев - за това почнаха да приказват участващите в така наречен парламентарна комисия " Хаджигенов ", която проверява полицейското принуждение.

Според Николай Хаджигенов, според член 80 от Конституцията, когато бъдат призовани, жителите, в това число основният прокурор, би трябвало да се явят в Народното събрание, когато бъдат призовани. Но правосъдният министър, че в тази ситуация с основния прокурор има и специфични законодателни текстове. Припомняме, че прокуратурата към този момент разгласи, че пред комисията на Хаджигенов.

Заради това народните представители в комисията " Хаджигенов " единомислещо гласоподаваха да бъде сезиран правосъдният министър Янаки Стоилов, който е и председателстващ Висшия правосъден съвет, по тази причина, че Гешев нарушавал конституцията, като не се явява на чуване, написа в. " ".
 Бенатова: ГЕРБ да кажат какво сподели следствието на насилието от 2013-а Бенатова: ГЕРБ да кажат какво сподели следствието на насилието от 2013-а
" Понеже от ГЕРБ се базират на насилието от 2013а, време е да кажат какво сподели следствието за побоите тогава. И за какво покачиха от...

Предложението Гешев да бъде осъден от Висш съдебен съвет пристигна от сътрудника на Хаджигенов в ИБГНИ Арман Бабикян. " Нарушаването на Конституцията е независимо съображение за прекратяването на мандата на основния прокурор ", съобщи Хаджигенов.

Искане за отстраняването на Гешев към този момент беше обсъждано от Висш съдебен съвет по предложение на Янаки Стоилов, само че по сигнал от Бойко Рашков. Сега сезирането се случва по решение на парламентарна комисия.

" Направих си труда да донеса главния закон. В член 84, т. 16 написа, че Народното събрание изслушва и приема годишните отчети на Върховен касационен съд, на Върховен административен съд и на основния прокурор. Освен това Народното събрание може да изслушва и приема и други отчети на основния прокурор за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика ", съобщи Хаджигенов. И напомни какво депутатите желаят да научат от Гешев - какъв брой са формираните каузи за полицейско принуждение, по кое време са повдигнати обвиняванията на униформените, каква е повода следствията да не бъдат завършени година след събитията. Според ръководителя на комисията няма следствена загадка в тази информация, такава към този момент е била изнасяна по следствията за КТБ, против Иванчева, Васил Божков и секретаря на президента Пламен Узунов. Стои въпросът обаче желаят ли в последна сметка депутатите да им бъдат предоставени данни по съответни каузи и по-конкретно материално доказателствено средство от експлоатирано СРС във връзка с Васил Божков. Адвокат Хаджигенов е бранител на Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, която пък е посочена като близка до Божков.

" Главният прокурор ще бъде извикан още в правната комисия, в тази за СРС-тата. Аз го извиках тук с ясното схващане, че няма да пристигна. С тези нескопосани отговори се видя, че го вършат преднамерено, те в действителност считат, че живеят в прокурорска република. В конституцията написа, че всеки е задължен да идва в Народното събрание, както го правеше Цацаров. Той идваше във всички комисии Тогава не нарушавахме Конституцията. Това не накърнява разделянето на управляващите, а в противен случай - оказва помощ за взаимния надзор сред тях ", акцентира Хаджигенов след края на съвещанието на комисията, която проверява полицейското принуждение и използването на СРС-та за протестиращи.
 Те бият, ние ги покачваме: Какво сподели отводът на Гешев Те бият, ние ги покачваме: Какво сподели отводът на Гешев
Аргументът, с който основният прокурор Иван Гешев отхвърли да се яви пред Народното събрание, с цел да регистрира какво е приключил по сигналите за полицей...

Само през тази седмица народните представители изпратиха две писма до обвинител №1. Във вторник те гласоподаваха, че до петък той би трябвало да им съобщи отчет за следствията за полицейско принуждение на митингите. В сряда ръководителят на комисията по правни въпроси Андрей Михайлов го предложения да се яви на чуване отново за същото в четвъртък от 16:30 часа. Но Гешев е публично в отпуск през днешния ден, 19 август. Михайлов се базира на член 24 от правилника на Народното събрание, който споделя, че минимум един път на всеки три месеца основният прокурор би трябвало да се явява пред комисията. Според разбор на висшата прокуратура обаче този текст е противоконституционен и евентуално ще бъде сезиран Конституционният съд. Главният прокурор има това право

При закрити врата в комисията " Хаджигенов " бяха изслушани десетина антимафиоти и чиновници на ДАНС, които са работили по следствието на Специализираната прокуратура за въоръжено въстание за събаряне на законната власт. Според Хаджигенов те са удостоверили информацията, изнесена от Рашков, за незаконосъобразни дейности по следствието на протестиращите.

" Преписката на Специализираната прокуратура не е импортирана в деловодството на ГДБОП, а на ръка от началник на дирекцията в отдел " Контратероризъм ". Писали са отчети на листи А4. Работили са изключително, както в никакъв случай до момента. Протестиращи са били подслушвани, следени, арестувани. Електронната им връзка е била сложена под надзор. И всичко това е вършено нелегално ", безапелационен е Хаджигенов.

Временната комисия взе решение да написа до европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, която е прекратила преписката за осъществени от служителите на реда закононарушения. По-късно Трифонова беше определена за делегиран прокурор в институцията на Кьовеши.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР