Втори ден продължава Стратегическият форум в словенския град Блед. В

...
Втори ден продължава Стратегическият форум в словенския град Блед. В
Коментари Харесай

Лидери от Западните Балкани са скептични за членството си в ЕС

Втори ден продължава Стратегическият конгрес в словенския град Блед. В рамките на събитието водачите от Източна Европа разискват най-важните тематики за района. Днес в диалозите ще взе участие и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която заяви за редица срещи, в това число с президента на Молдова и външния министър на Унгария.

Въпреки упованията на Шарл Мишел за разширение на Европейски Съюз до 2030 година някои водачи са скептични, че страните им ще влязат в блока в околните години. По време на Стратегическия конгрес в Блед албанският министър председател разяснява, че Западните Балкани са на назад във времето в европейската интеграция на фона на войната в Украйна.

 
Много е естествено Украйна да се преглежда като допустима страна членка, тъй като Европейският съюз се основава на полезности, на доста значими правила – и това го е оформило като план за мир. Но ми се желае това да не бъде в ущЪрб на Западните Балкани.
Еди Рама, министър-председател на Албания

Премиерът на Черна гора желае участие в Европейски Съюз допустимо най-скоро.

 
В името на черногорското държавно управление въобще не сме егоисти – в подтекста на интеграцията поддържаме Украйна и всяка друга европейска страна, само че не е добра концепция да чакаме да стане спор на Западните Балкани и едвам тогава да се събудим и да кажем: „ Вкарайте тези страни в Европейския съюз.
Дритан Абазович, министър-председател на Черна гора

Към момента 8 европейски страни са със статут на претендент членки. Сред тях са Албания, Черна гора и Украйна, която подаде молба за присъединение след началото на съветската инвазия. Кандидатка е и Република Северна Македония, която е изправена пред промени в конституцията си по пътя към Европейски Съюз. С тях следва Скопие да впише българската общественост в главния си закон, което е и измежду условията за начало на полемиките за участие.

Премиерът акад. Николай Денков, който също взе участие във форума в Словения, е декларирал, че чака на идната среща в същия формат всички страни кандидатки към този момент да са почнали договаряния за присъединение към блока.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР