Втори ден продължава сагата около освобождаването на помещенията на Министерство

...
Втори ден продължава сагата около освобождаването на помещенията на Министерство
Коментари Харесай

Труд се изнася, ГЕРБ с флашмоб пред Министерството на културата |

Втори ден продължава сагата към освобождението на пространствата на Министерство на културата на пространствата заемани от вестник Труд.

От шест месеца държавното ведомство се пробва да си върне собствеността поради начислени неустойки и невъзстановени консумативи от страна на сдружението наемател " Южен кръст " ЕООД в размер на над 235 000 лв.. Вчера в редакцията на медията влезе полиция, само че основният редактор Петьо Блъсков не пожела да изоставен.

Тази заран публицисти от редакцията се оплакаха, че към този момент са склонни да изоставен, само че че не могат да си изнесат вещитите си, защото офисите са запечатани. Все отново през днешния ден преди обяд чиновници на Министерството на културата отвориха пространствата, с цел да може имуществото да бъде изнесено и постройката да бъде освободена.

Журналисти на вестника дефинираха обстановката като политическа принуда, която се прикрива зад юридически спор. Биляна Веселинова от " Труд " изясни:

" За страдание, от през вчерашния ден насам в редакцията на вестник " Труд " има полиция. Държавни чиновници на две ведомства запечатват публицистични офиси, списък и всичко останало. Брутално! Не съм чувала до момента в България полиция да влиза в медия. Твърде уродлива стана тази власт. Съжалявам за емоционалността, само че съвсем не сме спали цяла нощ ".

По-рано през днешния ден МК популяризира информация, съгласно която повече от 235 000 лв. неустойки и невъзстановени консумативи дължи обвързваното с основния редактор на вестник Труд - Петьо Блъсков - сдружението Южен кръст.

От министерството показват, че отговорностите се натрупат от 2012 година година насам. Още през лятото на тази година до сдружението, което употребява пространствата, е изпратено едномесечно предупреждение от културното министерство за преустановяване на два контракта за наем, заради неплащане на двумесечни наемни вноски и/или консумативи. В позицията се прецизира още, че пространствата са преотдадени от сдружението наемател, макар че има възбрана за това.

Още през лятото на тази година до сдружението, което употребява пространствата, е изпратено едномесечно предупреждение от културното министерство за преустановяване на два контракта за наем заради неплащане на двумесечни наемни вноски и/или консумативи.

По проблема към абсурда с редакцията на вестника отношение взе и Асоциацията на европейските публицисти - България.

" За страдание, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали сходно привилегировано отношение, а когато то бъде прекъснато, нормално се прави опит това да се показа като принуда и да се показа като опасност за свободата на словото. Само че, в случай че дадена медия е получавала по-благоприятни условия от страната или от дадена община, това е тъкмо противоположното на мечтаната невмешателство на страната в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се преглежда като опасност за свободата на словото, а в противен случай, това е изискване за заслужено отнасяне на медийния бранш. Както другите медии си заплащат наемите и консумативите, това би трябвало да важи за всички ", се споделя в мнението на АЕЖ.

Съветът за електронни медии (СЕМ) се опита да каже нещо по тематиката без да споделя нищо. Ето текста на така наречен " мнение ":

" Съветът за електронни медии следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския всекидневник вестник „ Труд “. Запечатване, което се прави в наличието на полицията. Съветът намира, че при уреждането на договорните връзки сред изпълнителна власт и медия следва да се съблюдава баланс, тъй че да не се слагат под опасност свободата на словото и журналистическият труд. "

От политическите партии с драмата на Труд се заеха само някогашните ръководещи от ГЕРБ, които се употребиха с извънреден медиен комфорт на страниците на хартиената медия. Вчера депутати от партията на Бойко Борисов отидоха в редакцията на вестника, с цел да бранят свободата на словото от полицията. Днес герберите проведоха занимателен опит за флашмоб пред Министерството на културата с искане за оставка на министър Велислав Минеков.

Представители на ГЕРБ сложиха днешния брой на вестника с водещ материал " Убиват Труд " и войнишки кубинки пред входа на министерството. Сред деятелите в пърформанса бяха някогашният артист Тома Биков, Любен Дилов-син, проф. Асен Балтов, Костадин Ангелов, Теменужка Петкова, Маноил Манев и други. 

Според Любен Дилов-син това, което се случва с вестника е невиждано в най-новата българска история.

" Без правосъдно решение, при отворен правосъден спор, имаме принудително деяние от страна на властта по преустановяване на една медия и то не инцидентна медия, а на най-стария излизащ вестник в България. Позицията на ЕАЖ е смехотворна ", каза той.

Според Дилов в случай че не се реагира, " се обрича свободата, която е нежна и виси на косъм ". Той дефинира дейностите на ГЕРБ като взаимност с всички медии в България. Забавното в тази ситуация е, че по-време на ръководството на партията на Бойко Борисов страната ни се срина от 34-о на 112-о място по медийна независимост в света.

Според Тома Биков по време на акцията във вестника са участвали хора, на които мястото им не е било там. И назова съответна персона - съветникът на министъра на културата Светослав Трайков. Депутатът от ГЕРБ каза още, че на името на Трайков е регистриран уебсайт за подправени вести.

Според Биков няма никакви учредения да изгонят ГЕРБ от НДК, тъй като са платили отговорностите си. По-рано през днешния ден проф. Минеков разгласи, че още в петък ще стартира акцията по пренасяне на партия ГЕРБ от офисите, които заема в НДК.

Първа точка в дневния ред на Народното събрание (НС) на следващия ден ще бъде, заяви водачът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след днешното съвещание на председателския съвет в Народно събрание.

" В четвъртък ще има постоянен блиц надзор, който опозицията, и освен, може да упражни към служебното държавно управление. През тази седмица ще формираме и комисията за разработване на правилника на Народно събрание ", сподели тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР