Втори ден от посещението на първият дипломат на Съединените щати

...
Втори ден от посещението на първият дипломат на Съединените щати
Коментари Харесай

Опит за затопляне на отношенията: САЩ дават на Турция $ 100 млн. помощ за земетресенията

Втори ден от визитата на първият посланик на Съединените щати Антъни Блинкен в Турция. Той към този момент посети потърпевшите от земетресението региони и даде обещание спомагателна помощ от 100 милиона $. Днес той отпътува за Анкара, където ще има двустранни полемики с външния министър Мевлют Чавушоглу.

Блинкен кацна във военната база Инджирлик в Южна Турция, която е превърната в координационен център на американските филантропични интервенции след разрушителните трусове на 6 февруари. След това дружно с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу той отпътува с хеликоптер за засегнатите от земетресението региони в окръг Хатай. 

По-рано американският президент Джо Байдън разгласи незабавна помощ от 85 млн. $ за Турция и Сирия след земетресенията. От спомагателните средства, 50 млн. ще бъдат за незабавни фондове за поддръжка на бежанците и мигрантите, а останалите 50 млн. ще бъдат за филантропична поддръжка.

Ердоган и Блинкън - диалогът бе закрит за медиите

По-късно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган одобри държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, съобщи Анадолската организация, базирайки се на турското президентство. Разговорът сред двамата бе закрит за медиите, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция. 

На срещата участваха още министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и посланикът на Съединени американски щати в Анкара Джефри Флейк.
Това ще бъде дълготрайно изпитание. Спасителната интервенция за жалост завършва. Възстановяването е в ход и по-късно ще бъде извършена голяма интервенция по ново строителство. Когато видиш размера на вредите, броя на постройките, които са разрушени, излиза наяве, че ще е нужно огромно изпитание за възобновяване им.
Антъни Блинкен държавeн секретар на Съединени американски щати

Днес американският държавен секретар ще организира диалози с турския външен министър Чавушоглу в Анкара. Наред с следствията от земетресенията се чака двамата да обсъдят и други значими тематики. Сред тях са доставката на изтребители F-16 за Турция, както и присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, към което турската страна показва запаси поради хипотетичната поддръжка от тяхна страна за терористични организации, настоящи на турска територия.

Това е първото посещаване на Блинкен в Турция като държавен секретар. Фактът, че визитата му идва две години, откакто той пое поста, демонстрира какъв брой напрежение има в връзките сред двете страни. То ескалира, когато през 2019 година Анкара закупи съветски противоракетни системи. Съединени американски щати показват безпокойствие от околните връзки на Турция с Москва, макар че хвалят Анкара поради някои от дейности й от началото на съветската инвазия в Украйна.

След Турция на 20 и 21 февруари Блинкен ще посети и Гърция, където ще беседва с премиера Кириакос Мицотакис, с външния министър Никос Дендиас и с водача на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР