Втори ден на траур в Сърбия - болката и ужасът

...
Втори ден на траур в Сърбия - болката и ужасът
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Белград: Заподозрените стрелци остават в ареста, разпитите им продължават

Втори ден на печал в Сърбия - болката и ужасът не престават да бъдат изписани по лицата на хората в цялата страна след двете всеобщи стрелби, при които починаха общо 17 души. Едно от ранените при стрелбата в Белград дете е в сериозно положение с заплаха за живота. Заподозрените стрелци остават в ареста, не престават разпитите им. Пред учебното заведение в Белград през днешния ден хората не престават да се стичат, отворена беше и съболезнователна книга.



Скръбта в Сърбия не стихва след вълната от всеобщи убийства през последните няколко дни. Пред учебното заведение в Белград, където бяха убити 9 души, не престават да прииждат хора, а мемориалът от цветя става все по-голям. Белградските печатни издания излизат с първа черна страница със фотоси и изявления за двете закононарушения.

Бившият министър председател на Сърбия и някогашен министър на вътрешните работи Зоран Живкович разяснява пред Българска национална телевизия, че атмосферата в обществото прилича риалити шоу:

" Очевидно е, че нещо не е положително, че изобщо не е добра обстановката. Това ликвидиране, закононарушение не е виждано освен в района ни, а камо ли в Сърбия. Ние не сме известни като доста кротичък район. Но такова ужасно нещо, по брой на починали и кой е причинителя на първото и второто закононарушение е нещо непознато. Очевидно в Сърбия е основана една отрицателна атмосфера. Не упреквам за това непосредствено ръководещите, само че и те имат непосредствена отговорност, че сътвориха такава атмосфера в обществото, която е като риалити шоу. Криминалните нарушители са звезди и образец за децата. Точно медиите основават тази примитивна и неприятна атмосфера и децата стартират, да мислят, че могат да подражават. "



Правителство на Зоран Живкович преди 20 години разоръжи Земунския клан, за това го запитвам по какъв начин гледа на предлагането на президента на Сърбия Александър Вучич, да бъде отнето противозаконното оръжие:

" В Сърбия има доста оръжие и това е реалност. Тук имаше войни до преди 20 години и това не е чудно.Дали може да бъде понижен броят на оръжията? Да, и това би трябвало да се направи, само че единствено по себе си няма да реши казуса. Най-много причинители на закононарушения не са хора, които нямат разрешителни, а тези, които имат нелегално оръжие. "

Хората, които идват да сервират цветя и палят свещи пред белградското учебно заведение станало обект на експанзията, споделят:

" Надявам се, че повече няма да се повтори.Това е в действителност е тежка покруса и извънредно нещо. "

" Страшно е, това което стана. Страшно е за всички нас, бабите и внуците ни и родителите им. Голяма загуба е. "

" Ние персонално сме ударени от случилото се. Познаваме дете, което е от това учебно заведение, което за шанс, се избави. Като родител не мога да приема случилото се. Информацията стига до мен, само че съзнанието ми я отхвърля. "



Властите в Сърбия не престават следствието. Бащата на малолетния причинител беше разпитан. Адвокатката му Ирина Борович разяснява:

" Мога да кажа, че оръжията са съхранявани изцяло съгласно законите. Той е имал разрешителни за всички оръжия и муниции, членувал е в стрелкови клуб. Тези обстоятелства останаха безспорни за полицията. Но, за жалост, поради тежестта на обвиняванията и последвалите събития край Белград, против него беше формирано правосъдно произвеждане.



фотоси: БГНЕС

В трите села, където 21-годишен юноша откри пукотевица и умъртви 8 души, хората още не могат да се отърсят от шока.

Йовица Маркович - гражданин на с. Мало Ораше: " Това е внукът на братовчед ми, там е кръстникът, всички тук сме свързани, родственици сме, познаваме сеq а всички убити са млади. Трудно е да повярваме, че това изобщо се случи. Снощи посетих наше близко семейство, запалихме свещи, обикаляхме от къща в къща, всички фамилии са в сълзи... "

В страните от района Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Черна гора и Северна Македония, хората също уважиха паметта на починалите, палейки свещи по централните площади.

Репортаж на Николай Кръстев и Христо Златков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР