Втората половина на 20-и век ни поднесе различни експерименти в

...
Втората половина на 20-и век ни поднесе различни експерименти в
Коментари Харесай

Шоуто Rock the Opera идва в София

Втората половина на 20-и век ни сервира разнообразни опити в музиката, като най-интересни се оказаха тези, прекрачили границите на жанровете. Безспорно в наши дни този развой на доближаване върви с цялостна мощ, а образците от близкото минало са доста: Deep Purple изнасят концерт със симфоничен оркестър още през 1969 година, Queen посвещават цялостен албум на операта, наименуван “А Night at the Opera ”, а последният студиен албум на Led Zeppelin от 1982 година е озаглавен “Coda ” – термин от симфоничната музика за завършек на едно произведение.

Шоуто “Rock the Operа ” идва и в България. Тогава зала 1 на НДК ще се раздруса от типичен рок шлагери, които са добре познати на няколко генерации:  “Shine On You Crazy Diamond ” на Pink Floyd, “We Are The Champions ” на Queen, “Smoke On The Water ” на Deep Purple и “With or Without You ” на U2. За реализирането на това необикновено музикално шоу ще се погрижи диригентът Фридман Рийле, под чиято палка в София ще свирят Симфоничният рок оркестър и солисти от Пражката филхармония.

Идеята за този симфоничен рок концерт се появила у Рийле, когато решил креативен да съчетае двата жанра – рока и класическата музика. Така през 2001 година се ражда “Rock the Opera ”, шоу, което съдържа задявка в самото си име – “да  разтърсим операта ”. Роденият в Щутгарт диригент добива известност още през 1997 година, когато реформаторски основава симфонична музика, ориентирана към младата аудитория. Той свежда до къси музикални форми дълги и определяни като “трудни ” творби от Антон Брукнер и Густав Малер. Малцина знаят, че своите първи опити младият диригент прави точно в България, където през 1999 година, поощрен от другари музиканти, записва пробно симфонична версия на “Highway Star ” – емблематична ария от репертоара на Deep Purple. Следват нови записи и концертни осъществявания на типичен рок части, като още първоначално Рийле получава поддръжка от Иън Гилън, именито име в английския и международния рок, с който имат единадесет взаимни сценични  изяви. С голям триумф шоуто минава през Виенската опера, Концертгебау в Амстердам и Античния амфитеатър в Атина. Срещите с публиката до през днешния ден са повече от 50, а графикът за идващите концерти демонстрира, че Рийле и симфониците са заети месеци напред.

Феновете ще останат прелестно сюрпризирани, че в “Rock the Opera ” диригентът е останал напълно правилен на мелодията и е запазил звученето на истинските шлагери. Какво е особеното? Той е добавил изтънченост и размер, каквито може да даде единствено симфоничен оркестър – гаранция за прекарване, което ще остави диря дълго след края на концерта!

Критиците и музикалните експерти не пестят похвалите си. “Целият симфоничен тон и спиращите дъха гласове катапултират песните в ново измерение “ – това е един от отзивите на австрийските музикални публицисти.

За своето шоу в България Фридман Рийле е поканил известни реализатори като Атанас Пенев (БТР), Невена Цонева, Явор Захариев, Борис Солтарийски, Красимира Иванова и Маркета Полицкова. На 19 декември със Симфоничния рок оркестър ще свирят и виртуозите от Ку-Ку бенд Цветан Недялков (соло китари), Георги Милчев – Годжи (бас китара) и Венелин Венков (барабани). Билетите се популяризират в мрежата на Eventim, както и на касите на НДК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР