Втората политическа сила в парламента - коалицията Продължаваме промяната -

...
Втората политическа сила в парламента - коалицията Продължаваме промяната -
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха да управляват заедно. Денков и Габриел ще са премиери на ротационен принцип

Втората политическа мощ в Народното събрание - обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " ( ПП-ДБ ) ще предложи държавно управление с втория мандат, което да има ротационен министър председател.

В първите 9 месеца министър-председател ще бъде Николай Денков от Политическа партия, а вицепремиер и министър на външните работи ще е Мария Габриел. За идващите 9 месеца министър председател ще стане Габриел, а Денков - вицепремиер.

За това са се разбрали двете първи политически сили след диалози през последните 48 часа, оповестиха Габриел и Денков на конференция. Информацията идва час преди претендентът за министър председател на първата политическа мощ ГЕРБ Мария Габриел да върне първия мандат на президента Румен Радев.

Очакваше се тя да показа и състав и структурата на кабинет, като досега имена на министри не са съобщавани. ГЕРБ обаче съумя да получи поддръжка единствено от Движение за права и свободи, с която събират общо 105 депутати в Народното събрание, откакто късно в неделя партията на Слави Трифонов " ИТН " (ИТН) отдръпна декларираната си преди този момент поддръжка. За болшинство са нужни най-малко 121 народни представители.

" Невъзможно е да се осъществя поддръжка за първия мандат ", сподели Денков.

По думите му ПП-ДБ ще предложи държавно управление, което да осъществя конституционна и правосъдна промяна, да извърши всички условия, свързани с пълноправното участие на България в Европейски Съюз, в това число Шенген и еврозоната, да направи правосъдна промяна.

" Това държавно управление ще работи най-малко 18 месеца с поддръжката на първата политическа мощ в Народното събрание ", сподели Денков.

ГЕРБ и ПП-ДБ ще стъпят на към този момент контрактуваната сред тях законодателна и управническа стратегия. Двете обединения са се договорили промени в първичния личен състав и структурата на Министерския съвет да се вършат единствено със единодушието на двете страни.

Още откакто завоюва изборите на 2 април, ГЕРБ търси поддръжката на втората политическа мощ за общо ръководство на страната. ПП-ДБ обаче отхвърли да поддържа кабинет с мандат на партията на Бойко Борисов.

Така през последната седмица за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев, търси поддръжка за кабинет. Тя сподели, че " експертно държавно управление със период от една година ", макар че не събира болшинство.

Получи поддръжка единствено от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, като в последните дни представители на ГЕРБ споделиха, от двете партии в състава на кабинет с първия мандат.

Късно в неделя обаче водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов написа във Facebook, че партията му няма да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ. Заявката му пристигна след появила се информация, че в неделя е имало диалози сред водача на ГЕРБ Бойко Борисов и част от управлението на ПП-ДБ - Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов - за сформиране на взаимно държавно управление с втория мандат и ротационен министър председател.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР