Втората по големина нефтодобивна компания в Русия - Лукойл (PJSC

...
Втората по големина нефтодобивна компания в Русия - Лукойл (PJSC
Коментари Харесай

Лукойл придобива Shell Neft, руското дъщерно дружество на британската Shell plc

Втората по величина нефтодобивна компания в Русия - " Лукойл " (PJSC Lukoil) разгласи в четвъртък, че купува компанията Shell Neft LLC, която е дъщерното сдружение на английската Shell plc, опериращо в Русия, оповестяват " Файненшъл таймс " и организация Dow Jones news, представени от БНР.

Руската компания не разкри сумата, за която ще придобие активите на Shell надолу по веригата в Русия. Shell plc също отхвърли да разкрие комерсиалните условия на договорката с " Лукойл ".

Shell plc, сходно на съперниците си BP (British Petrolium) и ExxonMobil, разгласи желанието си да се отдръпна от съветския нефтен и газов бранш след нахлуването на съветската войска в Украйна на 24-ти февруари.

През март английската петролна компания разгласи, че последователно ще приключи присъединяване си в съветския газов и нефтен бизнес. Миналата седмица Shell plc. съобщи, че е в договаряния за продажбата на поделението си Shell Neft, което ръководи 411 бензиностанции за търговия на дребно и цех за разбъркване на смазочни материали в град Торжок в Тверска област - на към 200 км северозападно от Москва.

" Придобиването на висококачествените бизнеси на Shell в Русия се вписва добре в тактиката на " Лукойл " за развиване на нейните предпочитани канали за продажба, в това число търговията на дребно, както и бизнеса със смазочни материали ", съобщи вицепрезидентът по продажбите на рафинирани артикули на " Лукойл " Максим Донде.

Руската компания ще поеме и 350 от чиновниците на Shell Neft.

Хюберт Вигевено, началник на бизнеса надолу по веригата във Shell групата, записана в Обединеното кралство, сподели, че благосъстоянието на чиновниците на Shell Neft е била съществена грижа за английския енергиен колос, потвърждавайки че договорката ще докара до запазването на най-малко 350 работни места.

Това е първата огромна договорка в нефтения и газовия бранш, откогато множеството западни компании дадоха обещание да изоставен Русия след нейната военна инвазия в Украйна.

Според " Файненшъл таймс " неналичието на евентуални купувачи, поради възходящата изолираност на Русия, значи, че малко компании са постигнали прогрес в това, което се чака да бъде сложен развой на продажба за тези интернационалните компании, които търсят да изоставен съветския пазар.

В допълнение към бизнеса си надолу по веригата, Shell има и 27,5-прицентен дял в плана за полутечен природен газ " Сахалин-2 " дружно с " Газпром ", две други взаимни предприятия с държавната компания, както и дял в блокирания план " Северен поток 2 ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР