Втората по големина икономика в Китай преминава през ключова трансформация,

...
Втората по големина икономика в Китай преминава през ключова трансформация,
Коментари Харесай

Ето какво е най-важното за икономиката на Китай според управителя на централната банка

Втората по величина стопанска система в Китай минава през основна промяна, като интензивно търси нови мотори на растежа, както посочи шефът на Китайската национална банка Пан Гуншън.

Тази смяна значи отдалечаване от обичайните мотори на растежа като производството и недвижимите парцели към модел, задвижван от потреблението и услугите.

Пан посочи този стопански преход на конференция в Хонконг, наблягайки смисъла на целта на висококачествения и резистентен напредък пред елементарната агресия. Въпреки провокациите, Китай е решен да реализира задачата си за напредък от към 5% за актуалната година и остава убеден, че ще поддържа постоянен напредък и след 2024 година

Китай обаче е изправен пред продължителна криза в големия си бранш на недвижимите парцели. Въпреки че през третото тримесечие се следи прочут растеж на Брутният вътрешен продукт – 4.9% на годишна база, което надвишава прогнозите, сферата на недвижимите парцели продължава да се бори с бавните продажби и намаляващите цени. Секторът, който в миналото допринасяше за до 30% от Брутният вътрешен продукт на Китай, изпадна в рецесия през 2020 година заради регулаторните ограничения против несъразмерното заемане на средства от строителните бизнесмени.

Това докара до несъблюдение на отговорностите от страна на огромни бизнесмени като Evergrande и Country Garden, предизвиквайки финансови последствия, разпростряли се до сенчестата банкова промишленост, възлизащи на $2.9 трилиона. Пан се опита да успокои опасенията, като съобщи, че корекциите на пазара на недвижими парцели са нужни за икономическия преход на Китай и че въздействието върху по-широката финансова система остава лимитирано.

В отговор на тези провокации Пан даде обещание да продължи да организира стимулираща парична политика в поддръжка на стопанската система макар признаците за постигане на дъното на инфлацията и предстоящото в близко бъдеще повишение на потребителските цени. Народната банка на Китай, дружно с други държавни органи, вкара 25 ограничения за усилване на финансовата поддръжка за частните компании, демонстрирайки ангажимент за стимулиране на растежа.

През цялата година китайското държавно управление осъществя разнообразни начинания за стимулиране на стопанската система. Неотдавна то утвърди издаването на един трилион юана ($141 милиарда) в държавни облигации за инфраструктурни планове. За стабилизиране на бранша на недвижимите парцели в изискванията на тези настоящи преходи бяха въведени регулаторни интервенции, в това число понижени лихвени проценти по ипотечните заеми за купувачите на жилища.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР