Втора част от серията проби, взети заради опасения за чума

...
Втора част от серията проби, взети заради опасения за чума
Коментари Харесай

Пак съмнения за действията на БАБХ относно кризата с чумата по овцете и козите

Втора част от серията проби, взети поради опасения за чума по дребните преживни животни в Странджанско, които бяха изпратени за проучване във френската лаборатория „ Сирад”, към този момент е върната назад на Българската организация по храните (БАБХ). Нито една от тези проби не се е оказала позитивна, твърди в своя обява в. " Труд ".
Френската лаборатория е сертифицирана Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК) и се употребява за удостоверение за заболяването, като точно от нея пристигна удостоверение при първата серия проби, че има чума. Преди към този момент съвсем два месеца БАБХ праща 466 кръвни проби, от които 174 са изследвани по неотложност. От тези проби 22 са позитивни, 10 са съмнителни, а 142 – негативни. Сега са пристигнали част от останалите 292 проби, само че не е ясно какъв брой тъкмо, защото БАБХ не споделя .
Припомняме, че преди към две седмици БАБХ приключи състезанието за избор на компания за доставки на препарати и китове за диагностика на чумата по дребните преживни животни. Решението беше взето, откакто гръмна скандал кой в действителност печели поръчката за над 330 хиляди лв. – компютърната компания " Глобулвижън 2018 ", ръководена от 28-годишния Никола Явахчов. Тя е основана на 6 юли тази година, а на 7 август е поканена да подписа контракт за доставката на 39 360 дози " диагностичен кит за разкриване на антитела против вируса на чума по дребните преживни животни " за 251 116 лева без Данък добавена стойност, 1920 дози " диагностичен кит за разкриване на антиген на вируса на чума по дребните преживни животни " за 25 248 лева без Данък добавена стойност, 2000 дози " набор от китове за диагностика на чума по дребните преживни животни посредством метода на полимеразно-верижна реакция (PCR) в действително време " за 59 820 лева без Данък добавена стойност. Това става, откакто на 1 август компанията показва в БАБХ пълномощие да записва и продава продуктите от IDvetGenetics – Франция, подписано от Филип Поркюе – основен изпълнителен шеф.
Темата с чумата по овцете и козите се трансформира в народен скандал през месец юли, като се стигна до бурни митинги в Ямболско, в това число от хора, които побързаха да отидат на местата, където БАБХ твърдеше, че има огнища на чума. Имаше даже конфликти с изпратени от БАБХ екипи да евтанизират животни, както и с полицията. И до момента обаче страната не споделя кой е източникът на зараза, а Българска социалистическа партия сезира прокуратурата поради противозаконни дейности на държавното управление по случая.
Припомняме, че на особено съвещание на всички парламентарно показани партии, основният изпълнителен шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев беше безапелационен - задоволително една проба да е позитивна и доказана, с цел да се работи, само че БАБХ изпратила още 400 проби за удостоверение, а са взети 6000. В рамките на трикилометрова зона, в която има открита болест, всичко, което е инфектирано, се унищожава, а от десеткиломертова зона, където има открита болест, нищо не се изнася.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР