Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо.

...
Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо.
Коментари Харесай

Държавата: Сами не можем да се справим с контрола върху мерките, гражданите да алармират за нарушения


„ Всяко решение, което се взема на министерско равнище е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност. Дори министърът да извърши на 100%, както постоянно се случва, всичко, което му е предложено от специалистите в съответното министерство, отговорността я носи той. ” Това съобщи в студиото на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

„ Към момента се концентрираме към съблюдаване на ограниченията, които съществуват. Каква изгода има от въвеждането на още ограничения, в случай че не се съблюдават ”, безапелационен е Дончев, във връзка препоръчаните от Министерство на здравеопазването за нови ограничения.

„ Спазването на ограниченията не може да бъде единствено и само ангажимент на държавната надзор на система ”, добави още вицепремиерът. По думите му главната отговорност е нейна – РЗИ, полиция, инспектори, само че в случай че жители те оповестяват за провеждането на всеобщи мероприятия, свързани с нарушаването на ограниченията, то тогава няма да се постанова да приказваме за нови ограничения.

„ Имам усещането, че не са спрели да ни подлагат на критика. Ако през днешния ден бяхме взели други рестриктивни ограничения, мненията щяха да са в тъкмо противоположната посока – стопанската система, психологичното здраве на хората, свободното придвижване на хората...Не се водим от мненията, а от разбора за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата полезност. Той би трябвало да се пази. Човешкият живот, несъмнено не зависи единствено от хода на пандемията, а и от обществения статус и от икономическото богатство. Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача ”, акцентира Дончев.

„ Добрата вест е, че от пролетта на тази година здравната ни система натрупа опит. Сега познаваме това заболяване. Българските лекари и сестри, на които сме признателни натрупаха опит и познават това заболяване. Натоварването сега на коронавирус отделенията е към 30%. Най-голямо в Шумен, където е 56 на 100. Ще реагираме съгласно обстановката ”, безапелационен е вицепремиерът.

„ Не сме подценявали, нито надценявали обстановката. Организационно в този момент сме доста по-добре готови, в сравнение с пролетта. И най-хубавата организация на моменти демонстрира недостатъци ”, съобщи Дончев, визирайки сигнали те за случаи на пациенти от последните дни, при които има закъснение с приема в лечебни заведения и оказване на помощ.

Според вицепремиера всички звена от здравната система, в това число и персоналните лекари, би трябвало да бъдат включени в битката с пандемията, защото сега главният товар е върху регионалните лечебни заведения.

„ Готови сме за всички разновидности и всевъзможни обстановки. Освен развиването на пандемията, следим деликатно и какво вършат останалите страни в Европа ”, безапелационен е Дончев.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР