Всяко лято и при всяка гореща вълна четем: лъжат ни,

...
Всяко лято и при всяка гореща вълна четем: лъжат ни,
Коментари Харесай

Лъжите за климата и истините за човека

Всяко лято и при всяка гореща вълна четем: лъжат ни, заблуждават ни, климатични промени няма. Тази година действието се развива на фона на рекордно продължителни горещи талази (горещини е имало и в предишното, отговарят), рекордно стопляне на международния океан и рекордно унищожителни пожари от Канада до Гърция (пожари също е имало преди, схваща се). Но кой и за какво популяризира климатична дезинформация и каква е логиката зад изказванието, че някой " лъже "  относно климатичните промени?

Гореща вълна от погрешни изказвания

С горещите талази " Цербер "  и " Харон "  се надигна и вълна от " различни отзиви ", които отхвърлят антропогенното въздействие - ролята на човешката активност в смяната на климата от индустриалната ера насам. Това предизвика учени като проф. доктор Климент Найденов, декан на Геолого-географски факултет, да разясняват тематиката обществено. В позицията му се споделя: " Уважавам плурализма в научните полемики и имам вяра в свободата на словото, само че в същото време съм уверен, че всяка позиция би трябвало да бъде подплатена със солидни научни проучвания и безспорни аргументатирани обстоятелства. Има хиляди научно верифицирани свидетелства, които потвърждават климатичните промени като резултат от човешкото влияние. "

Ясна позиция по отношение на човешкото влияние желаеха специалисти в отворено писмо до Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките. Сред тях има еколози, интернационалните специалисти по политиката в областта на околната среда, икономисти и създатели на цивилен асоциации, свързани с опазването на природата. Към момента формален отговор няма.

Източниците на климатична дезинформация са мощно предвидими и от дълго време маркирани като гнезда на разпространяване на погрешни изказвания: анонимни профили във Facebook с проруски и антизападен уклон, уеб сайтове и анонимни платформи, които популяризират наличие в обществените мрежи.

Климатичната дезинформация прелива в полемиките към така наречен " зелена договорка ", която дефинира изискванията за адаптирането на Европа към битие с по-малък климатичен отпечатък. Тя включва ограничения за запазване на биоразнообразието, справяне със замърсяването и преход към по-екологични промишлености и енергетика. Предвижда се и помощ за служащи в браншове като въгледобива. Сред главните съперници на " зелената договорка " в България са Костадин Костадинов и " Възраждане ", както и неоконсервативни инфлуенсъри като Мартин Карбовски и Кристиян Шкварек.

" Те "  идват

Според дезинформационните разкази, климатичните промени и зелената договорка са причина за " нов комунизъм "  и подчиняване на човечеството, като версиите се трансформират съгласно говорещия. Не е ясно нито кой, нито по какъв начин тъкмо счита да пороби човечеството. Ясно е единствено, че ТЕЦ-овете би трябвало да продължат работата си (казва Костадин Костадинов) и че всевъзможни опити за преход към по-устойчив метод на живот са " тирания ".

Теорията за " елити в сянка ", които се пробват да открият тоталитарна власт над " елементарните хора ", не е нова. Нейни вариации са проследими до началото на XIX век, а актуалните ѝ версии набират мощ от средата на XX век.

През 70-те години в Съединените щати битката за цивилен права на чернокожите и построяването на обществената страна са представяни като част от проекта на " дълбоката страна "  да зароби хората. След края на Студената война през 1991-а година президентът Буш старши споделя в тирада пред Конгреса, че е вероятен " нов международен ред ". Тези думи са подети от разнообразни тайни източници и с времето стават нарицателни, адаптирайки се към нови и нови проблеми.

Лятото на 2023 ще се запомни с унищожителни пожари от Канада до ГърцияСнимка: Alberto Lo Bianco/LaPresse/AP Photo/picture alliance/dpa

Такава акомодация видяхме по време на пандемията, когато част от обществото беше сигурна, че санитарните ограничения са тактика на нов международен властнически режим. Въпреки публично обявения край на пандемичните ограничавания, из обществените мрежи не престават да циркулират сходни теории, които се обвързват както с климатичните промени, по този начин и с други настоящи събития като войната в Украйна.

Всъщност " те "  отдавна са тук

Затоплянето на климата е една от първите цели на модерните дезинформационни акции и акциите за въздействие на публичното мнение (т.нар. influence operations). Проучвания демонстрират, че погрешната информация по отношение на климатичните промени се популяризира редовно и от характерни източници.

Покрай глобализирането на връзката, в България навлиза климатична дезинформация главно от два първоизточника: американски и съветски. Затова едни и същи спекулации и погрешни изказвания по отношение на антропогенния фактор, като да вземем за пример теорията за " слънчевите цикли ", откриваме в съветски, български и американски източници.

В Съединени американски щати над 90 % от литературата, която показва песимизъм по отношение на климатичните промени, е обвързвана с консервативни мозъчни тръстове. Между 2000-та и 2016-а година са изхарчени над два милиарда $ за лобиране против закони, които целят справяне с климатичните промени. Същевременно следствия на вътрешната връзка в най-голямата нефтопреработвателна компания в света - ExxonMobil - разкриват, че огромните корпорации от дълго време са наясно с обстоятелствата: антропогенният фактор играе роля за стоплянето на планетата.

Русия пък е един от най-големите експортьори на въглища в света, а стопанската система на страната разчита значително на износа на горива, които създават парникови газове. Това изяснява за какво и самият Путин се показва като песимистичен по отношение на климатичните промени, въпреки Русия да е част от голям брой климатични съглашения и тактики. В допълнение, детайл от съветската външнополитическа дезинформационна тактика е както да създава, по този начин и да усилва дезинформационно наличие от други източници, в това число крайнодясната медийна екосистема в Съединени американски щати. Руски тролове да вземем за пример споделят дезинформационно наличие по време на митингите против газопровода в Северна Дакота, в това число и погрешна информация по отношение на шистовия газ, евентуална опция на съветския газ.

Медиен парников резултат

Сред тактиките за основаване на климатична дезинформация са: уронване на престижа на науката; непропорционално фокусиране над това, което учените не знаят; разпространяване на псевдонаучни мнения през инфлуенсъри, уеб сайтове и други информационни мрежи. Всичко това намира плодородна почва в българските медии, които категорично работят по модела " всички гледни точки "  за сметка на " всички налични обстоятелства ".

В телевизионните студия тематиката участва главно през лятото, макар че резултатите от климатичните промени се усещат целогодишно от земеделците да вземем за пример. Задълбочените репортажи по тематиката са по-скоро единични събития. Липсата на институционална връзка способства за образуването на вакуум по въпроса. Този вакуум се запълва от неотслабващ поток спекулации. Атмосферата се насища. Докога е допустимо да продължаваме по този начин е въпрос, на който още няма отговор.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР