Всяко хубаво нещо си има своя край. За автоматичната междупланетна

...
Всяко хубаво нещо си има своя край. За автоматичната междупланетна
Коментари Харесай

Европейската автоматична станция “Венера Експрес” ще навлезе дълбоко в атмосферата на Венера с цел научни проучвания

Всяко хубаво нещо си има своя край. За автоматизираната междупланетна станция на Европейската галактическа организация “Венера Експрес ” (или “Винъс Експрес ”, както се изговаря в англоезичните страни) краят наближава. “Венера Експрес ” беше изстреляна сполучливо към планетата Венера през 2005 година и няколко месеца по-късно стартира да учи най-близката ни съседка със своята екипировка от 7 научни инструмента. Автоматичната станция в този момент е в елиптична полярна орбита, само че горивото, което поддържа вярната височина и ориентировка, към този момент е на изчерпване. Краят е близо и той няма по какъв начин да бъде избегнат.

Но преди Европейската галактическа организация да каже вечно “Сбогом ” на вярната автоматизирана станция, има още работа за извършване. През месец юни “Венера Експрес ” ще стартира проби на маневрата еърбрейк, или “въздушна спирачка ”. Тази технология от дълго време се употребява от НАСА – първо при венерианската задача “Магелан ”, а след това и при марсианските задачи “Марс Глобъл Сървеър ”, “Марс Одисей ” и “Марс Риконисънс Орбитър ”. Сега е време на Европа да усъвършенства тази технология.

 Venus Express aerobraking

След приключването на научната си задача “Венера Експрес ” ще навлезе във венерианската атмосфера на височина 130 километра от повърхността в интервала сред 18 юни и 11 юли, с цел да изучи по-детайлно най-близката до нас планета. Credit: ESA-C. Carreau

Но с изключение на всичко това Европейската галактическа организация се надява и да изучи по-добре Венера. Специалистите желаят да навлязат надълбоко в нейната атмосфера, доколкото е допустимо – до 130 километра над повърхността, а може би даже и по-ниско. Това ще даде опция за още по-детайлни наблюдения.

Не е ясно дали маневрите ще са сполучливи. Съществува огромна възможност “Венера Експрес ” да изгори. Ако автоматизираната станция оцелее, това ще е голям триумф. Тогава “Венера Експрес ” ще бъде паркирана в орбита към Венера на височина 450 километра над повърхността.  Надеждите да работи в тази орбита дълго не са огромни – експертите чакат станцията да се разбие на повърхността на Венера до края на 2014 година.

Така ще завърши една от най-успешните задачи на Европейската галактическа организация, разбулила доста от тайните на Венера!

Тъжното е, че в околните години не се обрисуват нови задачи до Венера. Тази планета, забулена с облачна завивка и заради тази причина несъответствуваща за изработката на фотоси във забележимата област от орбита, също така с пъклен температури на повърхността, непозволяващи работата на дълготрайни спускаеми апарати, тази планета просто не притегля научното внимание толкоз доста, колкото Марс. Много от хората смятат Венера за скучна планета. На процедура Марс обира огромната обич. Има доста задачи до Марс, съвсем няма до Венера. Американците не са изучавали Венера от 1994 година насам, като изключим няколко къси облитания. Руснаците също от дълги години нямат задача до Венера.

Единствената отдадена задача, която пътува към Венера през днешния ден, е японската “Акатсуки ” и тя ще дойде през 2015 или 2016 година, само че не е ясно дали ще успее заради повреда на мотори. Възможно е Индия да опита задача до Венера, само че в този момент и тази страна хвърля всички старания към Марс – нейна автоматизирана станция ще доближи Червената планета през септември 2014 година.

Засега такова е ситуацията – Марс засенчва Венера на този стадий и има доста задачи до Марс, не и до Венера.

Може би човечеството някой ден ще се върне по-сериозно на Венера, само че не е ясно по кое време ще стане.

За повече информация към “Венера Експрес ”: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР