Всяко чудо за три дни. Така гласи една от популярните

...
Всяко чудо за три дни. Така гласи една от популярните
Коментари Харесай

Проект към бъдещето или завист към настоящето?

Всяко знамение за три дни. Така гласи една от известните национални мъдрости, която обаче губи почва под краката си поради упоритостта и евентуално алчността на футболните деятели. През 2021 на бял свят се появи новаторският план, който трябваше да приюти най-хубавите 15 тима в Европа, към които по заслуги да се причисляват на база постигнатото през сезона други пет отбора. Заместител на Шампионската лига в настоящия й тип и еквивалент на баскетболната Евролига. Смятащите се за богопомазани клубове обаче бързо се сблъскаха с извънредно гръмък, отрицателен отзив и концепцията скоропостижно беше прибрана в чекмеджето с неосъществени проекти. Но не изчезна. И чудото не продължи единствено три дни.

Английските „ Ливърпул “, „ Челси “, „ Манчестър Юнайтед “, „ Манчестър Сити “, „ Арсенал “ и „ Тотнъм “ – огромната шестица в актуалното локално състезание – се отдръпнаха от плана за към 48 часа, лицемерно извинявайки се на последователите си за недомисленото решение да вземат участие в сходен футболен Франкенщайн. Други три тима обаче – колосите „ Барселона “, „ Реал “ Мадрид и „ Ювентус “ някак неусетно не обърнаха тил на концепцията „ Суперлига “. Нищо, че за каталунците от години се приказва какъв брой зле са финансово, а „ Старата госпожа “ прави всичко по силите си да не почисти реномето си, та даже неотдавна загуби и 15 точки от актива си в Серия А по административен път тъкмо поради бюджетни шикалкавения и „ сиви “ покупко-продажби с необоснован темперамент.

Клубовете от континентална Европа осъзнават, че с бързи темпове стартират да изостават от Острова по бюджетни индикатори и по всякакъв начин търсят вид да укротят вихрещото се трансферно футболно торнадо в Англия. Да, Роналдо и Меси бяха избавителният пояс, за който за повече от десетилетие в Испания и в континенталната част можеха да се държат, само че за всички е ясно, че оттук насетне най-големите звезди рано или късно ще се озоват в Англия. И не приказваме за Ерлинг Холанд. Говорим за Михайло Мудрик и Енцо Фернандес, релативно непознати за необятната футболна общност персонажи, за които „ Челси “ заплати над 200 милиона паунда. Или повече, в сравнение с всички в Италия или Испания си разрешиха през зимния трансферен прозорец. Отбори като „ Борнемут “ и „ Саутхемптън “, намиращи се понастоящем на дъното в шампионата, могат да си разрешат играчи, които са национални състезатели в страните си, а цената им надвишава 15 милиона паунда.

И тук въобще не загатвам новобогаташите от „ Нюкасъл “, които надалеч не са посочили на какво са способни със свежите пари от Близкия Изток, а към този момент се снабдиха с главния нападател на „ Реал Сосиедад “ (трети в класирането в Испания) против 70 милиона паунда. И повторният опит на компанията А22 Sports Management за иницииране на плана по никакъв начин не е инцидентна. Отчели екстравагантния си и ненапълно прекомерно дръзновен първичен ход, замаскиран зад помпозното „ Да спасим бъдещето на футбола “, милеещите за „ Суперлига “ футболни пионери предложиха по-щедър формат – с 60 до 80 тима в една супердивизия, за която никой няма обезпечена квота.

От УЕФА също реагираха преди известно време, тъй като и те би трябвало да бранят позиции – Шампионската лига ще се промени от сезон 2024/2025 и ще разшири формата си от 32 на 36 тима, което видимо хвърля прахуляк в очите на по-бедните тимове, че разполагат с по-голям късмет да се озоват при богатите, само че в действителност ще разшири още повече футболната география на Западна Европа.

Та не се учудвайте, в случай че след още някой месец отново свенливо се отвори тематиката за Суперлига, а „ Реал “, „ Барса “ и „ Юве “ в хор решат, че всички се нуждаят от сходен план. Той като че ли към този момент съществува, само че упоменатите три тима просто не се намират в Англия и се пробват да измислят метод да се причислят към него. Завист към сегашното или опит за замогване, футболна полуда или недомислени управнически решения – наричайте го както желаете. Имате време да намерите точното определение. Това знамение няма да продължи три дни.

Автор Стефан Георгиев





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

 
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР