Всяка война се определя като красива, ако се доверим на

...
Всяка война се определя като красива, ако се доверим на
Коментари Харесай

Между живота и смъртта – историята на ветеранът от Чечня

Всяка война се дефинира като красива, в случай че се доверим на законите на изкуството. В нея няма нищо ненужно, разпоредбите са написани тъкмо и ясно, а художниците не срещат особени усложнения в рисуването на жестоките изображения на войната. Една от най-грозните човешки страни се възпява от най-ранна античност, Омир е измежду един от първите, които ще опишат за човешките качества да нараняват и убиват. Героите, както мнозина ги назовават, по-късно се изправят против една друга действителност.

Мнозина отхвърлят да одобряват медалите си – премията за ефикасно лишаване на човешки живот, за тях това е единствено още една свещена нелепост. И макар резултата, макар огромните победи, нито един деец не се вижда като подобен, за него остава идната по-голяма борба. Войцех Ягелски прекарва доста време в събирането на историите на всички ветерани от Чеченската война. Той в никакъв случай не повдига въпросът, който мнозина биха задали: кой е отговорен за това клане?

Неговият интерес е към живота, който остава един път, откакто бойците би трябвало да върнат своите автомати. Иска да разбере какво следва за всеки, който се завръща назад от мъртвите. Етичен е и трансформира някои имена, само че историята остава изцяло действителна. Ето за какво ви срещаме с Омар. Ветеранът е съумял да избяга от жестоката прегръдка на гибелта, най-малко по този начин споделят. Омар в никакъв случай не се възвръща и в никакъв случай не съумява да откри животът, който е имал преди сраженията.

 gettyimages-635929441-594x594

Мнозина виждат, че участва тялом, само че духът му е липсващ, в никакъв случай даже не се е доближавал назад до цивилизацията. Ето за какво споделят, че от време на време е невероятно да се прекоси границата сред живите и мъртвите, без да се остави нещо в подмяна. Омар се мести няколко пъти. Връща се един път при роднините си в село Биркаяни, където може да влезе още веднъж в стаята си, откакто останалите бежанци са траяли напред.

Не остава доста дълго, още веднъж виждат, че в него нещо е друго, като че ли липсва, като че ли нищо няма значение. Отношенията с хората стопира да го вълнува, не се интересува от празниците, диалозите, даже малкия екран. Не го тормози мизерията, гладът и всички несправедливости, които могат да бъдат открити към него. В последно време се оказва в средата на нищото. Омар няма очи за нищо неприятно, само че в същото време не обръща внимание и на дребните наслади.

За него няма и диря от предпочитание за възмездие и амнистия, война и мир. Ветеранът няма мнение за безусловно нищо и избира това да остане тъкмо по този начин. В предишното е съумял да се показва, да подлага на критика и упреква, можел е да отбрани мнението си и даже да се аргументира, само че нищо към този момент няма значение. Днес не изпитва безусловно никакво предпочитание да споделя каквото и да било. Омар приказва най-често за времето и споделя от време на време по кое време е най-правилното време за събирането на лешници, прибирането на овцете и кравите. Отговаря на всички с нежна усмивка, както родителят го прави, когато изяснява на децата какво да не вършат.

 gettyimages-543920368-594x594

Ако Омар приказва, той го прави толкоз безшумно, че човек би трябвало да напрегне слуха си. Един ден и това натежава, някогашният войник събира дребен багаж и отпътува в планината, където избира да живее самичък. Гледа селските крави, овце и кози. Овчарският лагер е неговият дом и тъкмо там е открит след края на войната. В късната есен всички стартират да се приготвят за лютата зима. Лагерът се радва на дребна сграда, заобиколен от стотици вековни дървета.

В края на октомври Омар оказва помощ със събирането на лешници и има компания, по-късно хората се прибират по къщите си и още веднъж му разрешават да потъне в давност. От време на време неговият покой се нарушава от хора, които идват за дърва за огрев. Омар не се разделя с военните си униформи, макар тежестта, което носят, правят работа със суровия климат. Първите седмици, когато се качва в планината, съумява да построи дребна хижа, в която да живее.

Селяните му оказват помощ с каквото могат, те предават остарели порти, прозорци и всичко, което могат да отделят или маркират като излишно. Дават му и всички материали, които остават от ремонта на язовирната стена. За него това е повече от задоволително. За мнозина е любопитно да видят ветерана – жилест и слаб човек, който съумява да запечата всеки смут. Много малко са неговите съседи, които съумяват да видят златния зъб в плахата му усмивка, а същата може да се преброи на пръсти. Високо в планината, макар неговият чудноват тип, Омар е стопанин.

 gettyimages-541802412-594x594

Преминаващите, служащите, събирачите на лешници, всички те се подчиняват сляпо. Всяко едно разпореждане се следва без укор, без неодобрение. Тук Омар е началството – горската стража. На 2-3 дни може да бъде видян да напуща гората, с цел да стигне до единствената точка, в която има обсег. Проверява всички известия от селото, които са изпратени. Получава хранителни запаси от селото и по-късно се връща още веднъж. Вода взима от поточетата. Понякога го търсят, с цел да управлява разходките на туристите и чужденците, които желаят да зърнат хубостта на природата. Всички остават доста щастливи, когато през нощта планинарят седне до тях и под пукащото дърво стартира да споделя истории.

През пролетта и лятото, някои от младежите се качват горе, с цел да оказват помощ с разчистването и стадото. Прави се сирене, стрижат се овцете, а вълната им се трансформира в запас за одеяла, облекла и шапки. Някои стоят с месеци през лятото и по-късно се прибират. Доброто отношение е познато на всички и никой не повдига въпроси за предишното му. За младите, Омар е едно обезпечено бягство от контрола на възрастните, ето за какво те също го почитат и на драго сърце се включват във всички типове работа. Мнозина биха помислили, че това са щастливите дни, само че за отшелника, огромната победа е в края на есента, когато всички си отидат.

Понякога се моли зимата да е малко по-благосклонна, само че щом снежната завивка премине няколко метра височина, той е заставен да слезе назад при роднините си. Придружава го орда от огромни пастирски кучета. На една от вечерните сбирки, създателят най-сетне може да го зърне малко по-сериозно. Омар реже месо и го слага над огъня, усмихва се и заявя, че всичко, което се прави с положително от хората е и постоянно положително. Пред този огън, домакинът е най-хубав оратор. Всеки желае да разбере картините от живота и да го опознае или най-малко да се опита да го опознае.

Пътят на Омар е много дълъг и пъстър, само че постоянно рисуван в някои от най-тъмните цветове. Проблемът е, че когато разказвачът стартира да връща лентата, постоянно съумява да се изгуби в разказите си, опитвал се е да приказва, опитвал се е да показа каквото и да било, само че в следствие думите го задавят. Мнозина считат, че се губи някъде по дългия път към дома. Често припомнят, че когато той приказва, всички останали би трябвало да мълчат, тъй като и най-малкият тон го изключва. Макар и да са минали толкоз доста часове, за Омар борбата след Грозни е постоянно пред очите му.

 gettyimages-745394-594x594

Веднъж щом сражението завършва, Омар прекарва към 3 дни след мъртвите тела в Минутка. Куршумите на съперника съумяват да обиден гръбнака му, краткотрайно го сковават. В тези дълги три дни, той лежи и чака някой да го открие, разлагащите се тела стартират да освобождават своя мирис, до момента в който болката не му разрешава да се почувства даже малко омекотен. На третия ден губи схващане, мозъкът се изключва, с цел да пренебрегва всички сигнали на рецепторите. След време още веднъж отваря очи, само че към този момент не изпитва нищо, даже болежка. Парализата е съумяла да вземе гласа му, не може даже да се изкашля, единствено очите работят. Ушите служат правилно и предават всеки тон, въпреки и да се усеща като заглъхнал, като че ли идва от другата стая.

Може да вижда единствено всичко, което е пред него. Омар не схваща незабавно, че се намира върху купчина трупове. През цялото време е можел да регистрира смяната на деня, от цялостен мрак до светлината. Мисли се, че се намира в нещо като килия. Чува гласове на хора към себе си, жестоки детонации и даже пукотевица с автомат. Вижда по какъв начин слагат още нещо до него. В един миг чува единствено глас на човек, който споделя, че към този момент е време да се погребат мъртвите. Някой отвръща, че земята е замръзнала, трети оферират да се възпламени огън. С този диалог боецът схваща истината – мислят го за мъртъв. Осъзнава, че ще бъде заровен жив. За първи път усеща студени тръпки по тялото си, а това е ново, в случай че може да изпита това, значи може и да се движи.

Може би това е последното чувство, преди да бъде прегърнат от гибелта и всичко да завърши. Въпреки претърпяното, Омар има единствено един късмет – да не заспива. Ако успее да зърне някой, да мърда с очи, може да подскаже, че в него има още малко живот. Призовава всичката болежка, която може да обхване тялото му, стига да остане по-дълго време безсънен. Остава безсънен само и единствено заради една причина – мисли си за всеки един миг от живота, всяко прекарване от детството досега, в който доближава до тук – върху купчината мъртви тела. Внезапно стартира да вижда светлина. Изгасва и още веднъж се включва.

 gettyimages-745312-594x594

Отчайва се, тъй като си мисли, че е задремал и е пропуснал този необикновен миг. Светлината обаче се връща, този път е по-ярка. Забелязва още няколко източника  на светлина, които се движат към него, отчетливо чува и гласове, не се интересува какво му споделят, просто оставя ретините му да се изгорят на светлината. Този път осъзнава, че светлината за първи път се интересува от него. Последното, което чува е „ Има един който мърда тук! Този е жив! “. Бързо го вадят от купчината трупове и го носят към града. Спомня си единствено, че е носен през нощта на носилка до най-близкия град. След това е заведен в болница в Грузия.

За първи път се осмелява да си мисли, че е избавен. Все още не може да мърда крайниците си, не усеща нищо, докторите мислят, че най-вероятно ще остане неподвижен вечно. В началото нищо не върви по проект. Всеки идващ ден не се поддава на лекуването и не може да изпита нищо. Най-накрая се отхвърля и взема решение, че може би е било редно да бъде заровен в студената земя, без да се постанова да се подлага на това отчаяние. В тези часове Омар просто се моли за гибелта си. Минава известно време и оживелият стартира да мърда пръстите си.

Лекарите назовават това – знамение. Някои даже откриват мощната и непоклатима воля за живот. Веднъж щом може да стъпи на краката си, ветеранът най-сетне получава правото да продължи живота си, нямал потребност от помощ. Заръчват му да се храни щедро и го изписват. Препоръчано му е да се прибере при фамилията си. Обеща си, че щом се възвърне, той ще се върне назад в армията и няма да елементарни случилото се. Неговото предпочитание е да бъде причислен в армията на Гелаев.

 gettyimages-543923610-594x594

Същият обаче изчезва при една поредна борба с руснаците. Една година по-късно, Чечня за следващ път събира бойци. Битката се води през Чечня до Дагестан. Омар се надява, че ще се срещне с армията и ще може да се включи. Гелаев обаче в никакъв случай не се завръща. В средата на зимата, войната се води през планините и дребни групи потеглят по козите пътеки. Мнозина се връщат назад в Дегастан. Самият водач попада в засада и е погубен точно там. По тази тематика Омар декларира, че най-вероятно е предаден от своите хора, тъй като предатели постоянно се намират.

„ Не желаех да бъда командван от никой различен. Не желаех да бъда в работа на чужд капитан. Когато си под командването на някого, убиваш и се подготвяш да бъдеш погубен. Изпразваш съзнанието си и осъзнаваш, че не знаеш нищо. Когато схванеш, че всичко е било на вятъра, достигаш и до по-жестоката истина – рискуваш главата си за привилегията на някой различен. Предателите се срещат на всеки завой, а положителните хора са убити, без причина, за нищо. “

Едва след тези думи, човек може да разбере какво тъкмо е войната – едно огромно нищо, един опит, в който всеки човек се губи, умира неведнъж и най-после копнее за патрона и бързата гибел. Омар оцелява, с цел да споделя, само че с годините не вижда смисъл даже в това.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР