Всяка трета провалена ваканция заради пандемията е платена на потребителите

...
Всяка трета провалена ваканция заради пандемията е платена на потребителите
Коментари Харесай

Всяка трета провалена екскурзия заради Covid-19 e покрита с пари на данъкоплатците

Всяка трета провалена почивка поради пандемията е платена на потребителите от страната или от нашите налози.

До момента Министерството на туризма е превело на туроператорите за възобновяване на суми за провалени ваканции общо 82,3 млн. лв..

Това оповестиха от институцията. Според данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА) над 200 000 българи са платили 250 млн. лева за екскурзии и почивки в интервала от 13 март 2020 година, когато беше въведен първият локдаун, до 31 май 2020 година Разликата сред платеното от страната и общата сума, на която възлизат провалените ваканции идва оттова, че част от парите бяха възобновени под формата на ваучери за отмора от туроператори за клиенти, които са избрали този метод на овъзмездяване. Други обаче отхвърлиха да се възползват от тази опция и си чакаха платените от тях суми.

Министерството на туризма пусна 6 ограничения за държавна помощ за покриване на неосъществени пътувания, на стойност близо 125 млн. лева Изчисленията демонстрират, че 2744 заявки на туроператорите и туристическите сътрудници са били утвърдени по тези схеми.

Има случаи, при които туроператори са кандидатствали по някои от допустимите ограничения за финансова поддръжка, само че заради противоречие с критериите не са били утвърдени за финансиране, обясниха от министерството, само че не показаха повече данни.

Предстои туроператорите да дават доклади за изразходваните средства, като на база тези данни ще стане ясно дали има консуматори, които не са си получили сумите.

Междувременно в Комисията за отбрана на потребителите жалбите от консуматори за възобновени средства за провалени пътувания поради пандемията за 2021 година са 379. А за интервала от 1 януари до 15 април са постъпили още 105 тъжби. Това заяви Игнат Арсенов, началник на дирекция „ Контрол на пазара “ в КЗП, пред „ Телеграф “.

През предходната година към 15 на 100 от жалбите са задоволени след намесата на контролния орган и сумите на потребителите са били възобновени. А от импортираните при започване на тази година към 40 на 100 са задоволени.

Съгласно законодателството потребителите, които имат анулирана отмора заради пандемията през 2020 година, трябваше да си получат средствата в едногодишен период. Процедурата е такава, че потребителите би трябвало да се обръщат първо към самия туроператор и в случай че все пак не получат задоволство, тогава те могат да се свържат с КЗП за подпомагане, посочи Арсенов. Обикновено туроператорите изясняват, че още не са получили парите от страната и по тази причина не могат да върнат сумите.

За неизплащането на парите не е планувана административна глоба, тъй че комисията няма наказателни производства против туроператорите. Но ние спомагаме по всяка тъжба, уточни Игнат Арсенов.

Няма точна статистика за изискваните суми, само че те са в рамките сред 180 лв. и 7000 лв., като междинният размер на жалбите е за към 1000 лв..
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР