Всяка трета кандидат-бавачка по субсидираната програма "Родители в заетост“ иска

...
Всяка трета кандидат-бавачка по субсидираната програма "Родители в заетост“ иска
Коментари Харесай

Всяка трета кандидат-бавачка е баба, търсят се 1500

Всяка трета кандидат-бавачка по субсидираната стратегия "Родители в претовареност “ желае да гледа личното си внуче.
"Около 30% от претендентите признават, че се записват в бюрото по труда единствено с цел да могат да бъдат наети за детегледачки на внучетата си ", обясниха пред "Монитор " от столичното Бюро по труда "Възраждане ".
Програмата "Родители в претовареност " ще обезпечи детегледачки на фамилиите, чиито деца не са били признати в ясла или градина. Приоритет на страната ще бъдат самотните родители и фамилиите на деца с увреждания.
За детегледачки по схемата могат да аплайват и безработни майки. Плановете на общественото министерство са да бъдат обезпечени бавачки на над 1500 фамилии останали без място в детско заведение.
В цялата страна искащите да наемат помощница обаче са 2119, а кандидат-бавачките са 1950.
"Във Варна повече от 150 фамилии са дали заявление за присъединяване в схемата, а броят на кандидат-детегледачите е няколко пъти по-висок ", разяснява шефът на Регионалната дирекция по заетостта Божидар Михайлов.
Семействата сами ще избират детегледачките след персонална среща с всеки един претендент, което дава опция на родителите да изберат точно собствен родственик. Социалното министерство ще обезпечи по 460 лева за 8-часов работен ден на детегледачките за интервал от 18 месеца. В случай че родителите изберат чужд за бавачка, чиито грижи за детето обаче са по-скъпи, фамилията ще би трябвало да доплати разликата в заплатата.
"В София детегледачките за цялостен работен ден вземат сред 700 лева и 800 лева Абсурдно е дипломиран човек да се съгласи да работи на минимална заплата ", твърди собственичката на организация за бавачки Ивелина Станоева.
От претендентите за детегледачки по схемата "Родители в претовареност “ не се изисква подготовка и опит на сходна позиция. Единственото изискване е да са регистрирани в бюрото по труда.
"Сред претендентите има много някогашни детски учителки. Някои от тях са към този момент пенсионерки, които търсят спомагателни приходи “, обясниха от Агенцията по заетостта (АЗ). Бюджетът на пилотната скица „ Родители в претовареност “ е 20 млн. лева „ Ако след включване на утвърдените родители по плана има разполагаем финансов запас, ще обявим нов банкет за набиране на заявки от родители ", обясниха от АЗ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР