Всяка трансакция с биткойн използва средно достатъчно вода, за да

...
Всяка трансакция с биткойн използва средно достатъчно вода, за да
Коментари Харесай

За една биткойн трансакция трябва вода колкото за цял басейн

Всяка трансакция с биткойн употребява приблизително задоволително вода, с цел да бъде запълнен " басейн в задния двор ", демонстрират резултатите от ново изследване, представено от.

Това е към 6 млн. пъти повече,в съпоставяне със общоприетото потребление на кредитна карта, пресмята Алекс де Врийс от Амстердамския свободен университет.

Цифрата съставлява водата, която се употребява за зареждането и охлаждането на милионите компютри по света, от които зависи биткойнът.

Всичко това се случва, до момента в който доста райони по света имат съществени проблеми с дефицита на прясна вода. До 3 милиарда души страдат от това, като обстановката се чака да се утежни в идните десетилетия, се показва в изследването.

" Това се случва в Централна Азия, само че и в Съединени американски щати, изключително в региона на Калифорния. Положението само ще се утежнява със задълбочаването на климатичните промени, " споделя де Врийс пред BBC.

Общо биткойнът е „ консумирал “ близо 1 600 милиарда литра (1600 гигалитра) вода през 2021 година, съгласно оповестеното в Cell Reports Sustainability изследване. През 2023 година това количество може да надвиши 2 200 гигалитра.

Основната причина, заради която биткойнът употребява толкоз вода -разчита на големи количества изчислителна мощност, която, от своя страна, се нуждае от големи количества електричество.

Биткойнът е толкоз енергоемък, че употребява малко по-малко електрическа енергия от цяла Полша, открива изследване на Кеймбриджкия университет.

Водата се употребява за изстудяване на електроцентралите на природен газ и въглища, които обезпечават по-голяма част от електрическата енергия. Големи количества вода пък се губят от изпарения от резервоарите, които зареждат водноелектрическите централи.

Известно количество вода също по този начин се употребява за охлаждането на милиони компютри по света, на които разчитат преводите с биткойн.

Де Врийс твърди, че не е належащо биткойнът да употребява толкоз доста вода, като в основата на това ползване е процесът, прочут като " копаене на биткойни. "

По-простичко казано, копачите ревизират преводи с биткойна в подмяна на опцията да се снабдят с част от цифровата валута.

Те обаче се конкурират между тях, с цел да осъществят първи тази инспекция, което значи, че по една и съща трансакция се работи доста пъти от страна на голям брой мощни и енергоемки компютри.

" По света има милиони устройства, които непрекъснато се конкурират между тях в една огромна игра, която назовавам `познай числото`, " споделя де Врийс пред BBC.

" Взети дружно, доста от тези машини генерират 500 квинтилиона догатки във всяка секунда от деня, без спиране – това е 500 с 18 нули след него. "

Този способ е прочут като " доказателство за работа ". Промяна на метода, по който се реализират преводите с биткойна, би могла да ограничи фрапантно употребяваната електрическа енергия, а оттова и потреблението на вода.

При друга водеща криптовалута – Ethereum, това беше направенопрез септември 2022 година, като се мина към система, наречена " доказателство за залог ", което понижи потреблението ѝ на електрическа енергия с над 99%.

Това обаче може да не е толкоз елементарно при биткойна, съгласно професор Джеймс Девънпорт от Университета в Бат. " Това беше допустимо само, тъй като ръководството на Ethereum е доста по-централизирано от това на биткойна, " споделя той.

Въпреки това, други споделят, че констатациите от изследването на де Врийс са притеснителни.

Използването на прясна вода за копаене на биткойни, изключително в райони, в които към този момент изпитват дефицит на вода, " би трябвало да е мотив за безпокойствие от страна на регулаторните органи и обществото ", счита лекар Лариса Яровая, доцент по финанси в Университета на Саутхамптън.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР