Всяка страна има своите обичаи и традиции, особено щом става

...
Всяка страна има своите обичаи и традиции, особено щом става
Коментари Харесай

Коледни тролове, огнени топки и елхи с паяжина - най-странните традиции по света

Всяка страна има своите традиции и обичаи, изключително щом става въпрос за Коледа. Но някои обичаи несъмнено са нетипични, спрямо други. Вижте някои от най-странните коледни традиции по света.

Коледа в Япония

Коледа не е характерен празник за Япония, само че това не пречи на огромен брой хора да го означават. Според японските поверия Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, с цел да държи под око палавите деца.

По време на коледните празници се подготвя специфична японска коледна торта, която нормално е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

Коледа в Португалия

В Португалия фамилиите поставят в допълнение места на коледната софра в коледната заран за умряли родственици. Тази традиция се назовава „ консода “ и се счита, че носи единодушие и шанс на фамилията.

Коледа в Чехия

На Коледа неомъжените дами застават с тил към входната врата и хвърлят обувка през рамо. Ако обувката падне и пръстите й сочат вратата, то дамата ще се задоми през идващите 12 месеца, в случай че ли не – бъдещата година няма да е тази, в която ще се сгоди.

Коледа в Норвегия

В Норвегия се счита, че на Бъдни вечер идват зли духове и вещици. За да се предпазят, фамилиите крият всички метли, преди да си легнат.

Коледа в Украйна

За украинските елхи е обичайно да се украсят с подправен паяк и паяжина. Обичаят, за който се споделя, че носи шанс, произлиза от национална приказка за една остаряла жена, която била толкоз бедна, че не можела да украси коледната си елха. В коледната заран тя се събудила и разкрила, че един паяк покрил елхата й с блестяща паяжина.

Коледа в Колумбия

В Колумбия традицията, изразяваща насладата и насладата от празника, е стартирането на топки с огън в небето (наподобяващи китайски фенери, само че пламъците несъмнено са повече) през коледната нощ. За жал обаче, традицията към този момент е неразрешена, евентуално поради количеството случайно подпалени къщи.

Коледа в Каталуния

Тук странните обичаи са няколко. Една от тях е „ Кага Тио “, което безусловно преведено значи “акащо дръвче”. В последните две седмици преди Коледа ухиленото творение, направено от издълбано дърво, се слага на масата в трапезарията.

Кага Тио би трябвало да бъде “хранен” всеки ден с плодове, ядки и бонбони, които се слагат в него. На Коледа дървеното дребосъче се бие с пръчки и му се подрежда да пусне лакомствата, с които е “хранено”.

Друга коледна традиция в Каталуния е Каганерос – съставлява дрънкулка на акащо дребосъче и наложително участва във всяка къща на Коледа.

Коледа в Швеция

Шведите пък горят гигантска коза. Всяка година на първата неделя на Адвент (началото на декември) хората в Йевле, Швеция построяват голяма коза от плява на централния площад на града. Тя се извисява гордо известно време, с което придава коледно въодушевление в студените зимни дни. След това, по-често, в сравнение с не, бива запалвана от подпалвачи.

Коледа в Исландия

В Исландия си имат тролове, а не Дядо Коледа, само че за разлика от положителния дъртак те не са постоянно другарски настроени.

Децата, които порастват в Исландия, могат да чакат визити от 13 помощници на Дядо Коледа в дните преди празника. Те оставят обувките си в края на леглата си и чакат дарове, само че тук нещата стоят по друг метод. Докато при нас всички деца, без значение послушни или не, получават хубави дарове, там не е по този начин. Децата, които са слушали получават прекрасен подарък, а другите получават студени картофи в обувките.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР