Всяка медии трябва да подава декларация до 30 юни с

...
Всяка медии трябва да подава декларация до 30 юни с
Коментари Харесай

Нови поправки на ДПС: До 20 хил. глоба, ако медия не декларира собственика си

Всяка медии би трябвало да подава декларация до 30 юни с информация за действителния притежател и сключваните контракти за финансиране през миналата година. Това плануват допълнения към признатия на първо четене законопроект на Движение за права и свободи за осветляването на собствеността и финансирането на медиите, оповестява bulnews.bg

В декларацият ще се изреждат всички контракти, както и цената им, които са сключвани с страната, с общините, с държавни и общински сдружения, както и с такива с преобладаващо държавно и общинско присъединяване. Декларацията ще се подава в Министерството на културата, а министърът ще ви обособен указател.

Който наруши закона, не извърши условията му и не подаде декларация за същинския притежател и източници на финансиране на медията си, ще бъде глобен. Законът вкарва санкции от 10 до 15 хиляди лева, а при наново нарушаване глобите скачат от 20 до 30 хиляди лева
Вносителите уголемяват обсега на закона, като допълват, че медията е длъжна да заявява основни условия, свързани със притежателя на доставчика на медийна услуга - дали е лице, заемащо обществена служба, осъждано ли е с влезнала в действие присъда за осъществено закононарушение и дали съответната медия е сключвала контракти с общини и с страната.
Трябва да се даде отговор още на въпроса дали въпросната медия е финансирана посредством банкови заеми, през еврофондове или публични поръчки.
Според вносителите - още веднъж депутатите от Движението Делян Пеевски, Велислава Кръстева, Йордан Цонев и Хамид Хамид, тези данни, които отсъстват от първичния вид на признатия на първо четене законопроект, са били във фокуса на медийния спор след приемането му и целят да уведомят потребителя на медийната услуга каква политика води съответната медия, с цел да направи своя избор той дали да се осведоми от нея.
Новост е и условието да се заявява лицето, което в действителност управлява съответното медийно наличие, в случай че то е друго от действителния притежател на медията. Така потребителите ще разполагат с цялостната информация за публицистичната политика и за зависимостите сред избрани медии, които другояче се управляват от несвързани между тях лица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР