Всяка компания по един или друг начин се опитва да

...
Всяка компания по един или друг начин се опитва да
Коментари Харесай

Счетоводните измами, най-често използвани от компаниите

Всяка компания по един или различен метод се пробва да манипулира финансовите резултати в докладите си. Разбира се, обсегът и равнището на тези операции са разнообразни на всички места, само че специалистите споделят, че никоя компания не може без тях.

Често обаче, желанието за лесни пари и неналичието на морал и алчността на мениджмънта водят до обстоятелството, че водачите на фирмите се оказват зад решетките. Най-ярките образци са счетоводните измами на огромни компании като Enron, Adelphia или WorldCom, за които техните босове бяха наказани на много години затвор.

Разказваме за най-честите 8 метода за манипулиране на докладите, които фирмите употребяват.

Завишаване на приходите

Един от методите за увеличение на приходите на хартия е записването на еднократно заплащане за услуги, които фактически се дават за няколко години.

Например, една компания би трябвало да получи пари за услугите, които ще дава за четири години, само че в докладите е записана общата сума за която е подписан договорът.

Друг метод за надуване на приходите се назовава " задръстване на канала " - противозаконна процедура е да се надуват облагите, когато една компания продава повече артикули на своя дистрибутор, в сравнение с той може да осъществя.

След това дистрибуторът може да върне непродадения продукт. Тъй като тогава стоките не могат да бъдат продадени и няма гаранция за реализацията, компанията би трябвало да ги класифицира като част от запасите, до момента в който дистрибуторът не продаде каквото може.

Разсрочване на разноски

AOL беше упрекната за отсрочване на разноските при започване на 90-те години на минали век. Компанията е отчитала разноските за маркетингова акция година след нейното привършване.

Надуване на разноските преди обединение

Докато не приключи договорката по сливането, компанията, която придобива, ще заплати или даже предплати колкото се може повече разноски.

След това, след привършване на договорката, растежът на чистия приход на акция на обединената компания ще бъде по-висок, в сравнение с в предходните тримесечия. Освен това сдружението в действителност към този момент е отчитало разноски за предишни интервали.

Еднократни разноски

Еднократните разноски са разноски, които пораждат единствено един път, само че оказват помощ на вложителите да схванат по-добре настоящото положение на компанията. Някои компании употребяват това постоянно.

След известно време фирмите " откриват ", че са резервирали прекалено много и тези пари се връщат в категорията на приходите.

Други доходи или разноски

В счетоводните категории " Други доходи " или " Други разноски " може да скрият доста нарушавания.

В тази категория фирмите отнасят свръх остатък от ресурси от предходни поръчки. Или да скрият остарели разноски против нов приход.

Източниците на " Други доходи " включват продажба на съоръжение или вложения.

Пенсионни проекти

Ако сдружението има пенсионен проект с избран размер на компенсациите, то може да го употребява в своя изгода.

Компанията може да усили приходите посредством понижаване на разноските за пенсионни заплащания.

Освен това, в случай че инвестицията в пенсионния проект пораства по-бързо от плануваната от компанията, тогава тя може да ги запише в категорията на приходите.

В края на 90-те години редица компании са употребявали сходни способи.

Извън балансови позиции

Компанията може да сътвори настрана дъщерно сдружение, на към което да отнася всички задължения или разноски, които сдружението майка не желае да бъдат разкривани.

Ако това сдружение е учредено като настрана юридическо лице, което не е напълно благосъстоятелност на компанията майка, тогава то може да не регистрира финансовите си индикатори в общия доклад. Така компанията може да скрие част от финансите си от вложителите.

Изкуствени лизингови контракти

Такива контракти могат да бъдат подписани, тъй че да не включват разноските за нова постройка във финансовите доклади на компанията.

Тоест такива съглашения разрешават на компанията да наеме актив от себе си.

Това се прави по следния метод: особено основано юридическо лице придобива актив, след което го отдава чартърен на компанията майка.

В резултат активът не се включва в салдото на компанията майка.

Освен това фактът, че в края на лизинговия интервал сдружението е задължено да изкупи актива, постоянно не се разкрива.

Източник money.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР