Всяка година, в първата събота и неделя на август, в

...
Всяка година, в първата събота и неделя на август, в
Коментари Харесай

Гайдарско надсвирване и родови срещи в село Гела

Всяка година, в първата събота и неделя на август, в родопското село Гела е гайдарското надсвирване. Днес най-големият събор в района събира родовете, по традиция отпреди 100 години.
Днес всички родове се събират да се видят и повеселят дружно, сподели Радка Миховска - ръководител на читалище " Знание " в село Гела.

„ Този събор е от незапомнени времена. Точно на този ден, всеки където и да живее се връща и се събира с родовете, вършат си родови срещи. Родовете са доста, не могат да се изброят. Те към този момент са се развъдили много. Едно време всеки си имал дърво, посаждали са ги. Те в този момент към този момент са доста остарели, само че всеки си знаел мястото “.

Както множеството планински села, преди Гела е било многолюдно. Днес от малцината непрекъснато живеещи хора е Велика Джигошева. Събрала дебели губери, задянала се и върви пешком към родовата ела, с цел да посрещне деца, внуци, правнуци и близки.

„ Аз съм пристигнала тук 61-ва година като снаха и знам, че тука има история от 350 тогава, в този момент близо 400 години, когато се събират хората “, сподели тя.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР