Всяка година в края на месец юни идва време за

...
Всяка година в края на месец юни идва време за
Коментари Харесай

В Тетевен ще се проведе 5-то издание на Празника на Тетевенската саламура

Всяка година в края на месец юни идва време за Празника на Тетевенската саламура. Той събира посетители от цялата страна, пристигнали да опитат най-вкусната рибена супа и да видят забележителностите и естествените хубости на Тетевен. Събитието може да се дефинира както като културен, по този начин и като туристически артикул, изпълнен с редица мероприятия.

Тази година празникът ще се организира на 26 юни и ще стартира в 10.30 ч. в гр. Тетевен на пл. „ Сава Младенов “. Програмата му планува представяне на тетевенеска рибена супа /саламура/ и на присъщи рибни и домашни ястия от района. Участие ще вземат представители на кметствата, читалищата, хотелиери, локални организации от общината.
 В Тетевен наградиха участниците в общинския стадий на Международния конкурс С очите си видях бедата В Тетевен наградиха участниците в общинския стадий на Международния конкурс " С очите си видях бедата "
Днес бяха наградени участниците от общинския стадий на Международния конкурс за детска рисунка " С очите си видях бедата ". Конкурсът се прочие..

Акцент на празника, с изключение на дегустацията на прясно приготвена рибена саламура, ще бъде шествие на така наречен Дежурна група по снабдяването - Козуренски карнавал, както и обичайното зарибяване в р. Бели Вит.

Пъстротата на празника ще се добави от ревю на занаятчии, а Етрополската духова музика и локален фолклорен оркестър ще имат грижата да държат страстта на участници и посетители на балканджийско равнище.

Тетевенската саламура е присъща за района на град Тетевен и близките села по поречието на планинските реки. Това е тип рибена супа, част от Българската национална кухня. Тя може да се подготви от всевъзможен тип речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, по този начин и за ракиено мезе и срещу махмурлук. Може да се яде топла, само че същинските й ценители нормално я ядат студена. По предписание същинската саламура би трябвало да дава отговор на три качества – доста солена, доста кисела и доста люта. След третата лъжица, в случай че по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Консумира се наложително с люта тетевенска сливова ракия.

Празникът на Тетевенската саламура се провежда за първи път през 2016 година в мандата на сегашния кмет на Община Тетевен – доктор Мадлена Бояджиева. Оттогава се трансформира в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ и известен, даже отвън рамките на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР