Всяка година в бюджета се залагат прогнози, базирани на реален

...
Всяка година в бюджета се залагат прогнози, базирани на реален
Коментари Харесай

Цеков: Всяка година се предвиждат 460-480 млн. лева от тол такси. Реално се събират по-малко от половината

Всяка година в бюджета се залагат прогнози, основани на действителен разбор на трафика, които са за събираемост 460-480 милиона лв. от тол такси. Реално се събират по-малко от половината.

Това съобщи пред публицисти министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, който участва на първата ревизия на Автомагистрала " Хемус " на сектор в гаранционен период край Ябланица.

" Защо " е главният въпрос. При изработен сериозен разбор установихме, че за тол системата, за която страната е платила 180 милиона лв. и която би трябвало да бъде както софтуерно, по този начин и хардуерно благосъстоятелност на българската страна, липсват изходни програмни кодове (source code) ", сподели още Цеков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че за това са сезирали Държавна организация " Национална сигурност ".

" Предадени са кодовете през 2018 и 2019 година и липсват в АПИ. Това не разрешава действително Агенцията да има проследяемост и надзор върху системата, тъй че да може да събира дължимите тол такси. Има подписани протоколи, че са предоставени, след което са получени на ръка от към този момент някогашен чиновник на Агенцията и сега не се съхраняват там. През 2019 година е последното предаване, когато началник на Агенцията е бил Георги Терзийски ", добави регионалният министър.

С плануваните промени за отстъпки при тол таксите на база изминато разстояние се чака постъпленията в границите на тази година да бъдат към 40 милиона по-малко от заложените на база тол таксите, които са в действие от 1 юли, посочи той.

Министърът сподели още, че до сегашния план за цена се стигна след работна група с браншовите организации на превозвачите.

" Това, което сме предложили сега, е пуснато на публично разискване. Изпратили сме съгласувателно писмо до Европейската комисия да се произнесе до каква степен тези промени биха били в сходство с правилата на директивата ", добави Цеков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР