Всяка година на 6 октомври имен ден празнуват всички, които

...
Всяка година на 6 октомври имен ден празнуват всички, които
Коментари Харесай

6 октомври Св. апостол Тома

Всяка година на 6 октомври имен ден честват всички, които носят имената и техните производни: Тома, Томи, Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Тома, Томанка, Томка, Томая и други

6 октомври ден за възпоменание на Св. деятел Тома

Преди да стане един от най-близките възпитаници на Исус Христос, преди да отиде в далечна Индия и да придобие славата на страдалец, деятел Тома е трябвало да премине през сложен път на духовно съзряване под управлението на Спасителя.

Според преданието на църквата бъдещият деятел е роден в град Панеадес в Галилея. Съдейки по обстоятелството, че в Евангелието той също е наименуван Близнаци, евентуално е имал брат (братя) или сестра (сестри). Като множеството Христови възпитаници, преди да бъде свикан, той се е занимавал с лов на риба.

Още по време на Кръщението Господне на река Йордан, или може би малко по-късно, рибарят Тома научил за новия оракул.

Как тъкмо бъдещият деятел е станал възпитаник на Исус никой не знае…

Първият път, в който деятел Тома се загатва в Евангелието, е обвързван с призоваването на дванадесетте най-близки възпитаници. Както се вижда от текстовете на евангелистите, Тома (заедно с други ученици) освен става деятел на Исус, само че и получава специфичен подарък от Бога – да лекува заболявания и да гони демоните.

В отговор на желанието на Христос да отиде в Юдея, където може да бъде погубен, деятел Тома се обърсал към останалите възпитаници: „ Да вървим и ще умрем с Него “. В тези думи се вижда откровената подготвеност на Тома да почине с Божият наследник. Може би апостолът вижда бъдещия път на страдалчество, през който той самият и другите апостоли е трябвало да преминат.

В идващ миг от Евангелието на Йоан, се вижда, че деятел Тома, е обвързван с Тайната вечеря.

В тази нощ, в навечерието на Своето кръстно страдалчество, Исус провел последния диалог с учениците си.

На въпросът на деятел Тома Христос дал отговор с думите, влезнали в историята на цялото човечество: „ Аз съм пътят и истината и животът; никой не идва при Отца с изключение на посредством Мене. ” Както знаем, деятел Тома е показан от евангелист Йоан в най-важните моменти от служението на Исус Христос: призоваването на дванадесетте и Тайната вечеря.

Един ден след възкресението Си Господ се явил на учениците и на Богородица. Той се появил в един миг, макар обстоятелството, че вратите на къщата били заключени, защото учениците се страхували да излязат на улицата. И по този начин, всеки съумял да види живият, възкръснал Спасител и да чуе гласа Му и да допре тялото Му. Сред присъстващите не бил деятел Тома, който в този миг си бил тръгнал. Когато се върнал и чул от другите за явяването на Исус, той се усъмнил.

Седмица по-късно се случило следното: “Исус пристигна, когато вратите бяха затворени, застана в средата им и сподели: Мир вам! Тогава той споделил на Тома: постави пръста си тук и виж ръцете ми; дай ми ръката си и я тури в ребрата ми; и не бъди безверен, а набожен. “

Но най-важни са тези думи, които Исус отправил към деятел Тома, както и към всички хора като цяло: „ Блажени тези, които не са видели и са повярвали “.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР