Всяка година на 18 август - Деня на Успението на

...
Всяка година на 18 август - Деня на Успението на
Коментари Харесай

18 август - Ден на миньора



Всяка година на 18 август - Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната индустрия, българската минна общност празнува своя професионален празник - Деня на миньора.

Преподобният Иван Рилски е роден към 876 година в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на необятно разпространяване на християнството в рамките на България.

По предложение на пернишките въглекопачи, цар Фердинанд издава Указ, с който дефинира 18 август - Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се празнува специалността на миньора, дава дан на почитание и поклонение пред неговия труд, отдаден напълно на хората. Труд, който дава светлина, топлота, първични материали за практикуването на доста специалности, първични материали, без които днешното софтуерно равнище на човечеството би било немислимо.

Определянето за патрон на българските миньори на Свети Иван Рилски не е инцидентно. Най-българският светец има присъщите черти на специалността на миньора: неотстъпчивост, воля, съчувствие и великодушие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР