Всяка година матурите и изпитите след седми клас доказват един

...
Всяка година матурите и изпитите след седми клас доказват един
Коментари Харесай

Има ли пропаст между постиженията на учениците от различните видове училища?

Всяка година матурите и изпитите след седми клас потвърждават един от най-сериозните проблеми в българското обучение - голямата бездна сред достиженията на учениците от другите типове учебни заведения.
 
Докато междинният триумф на дванайсетокласниците от профилираните гимназии (езикови, математически, хуманитарни) на наложителната матура по български език е 5,01, то връстниците им от професионалните гимназии (бившите техникуми) изкарват 3,79. Това се показва в позиция на фондацията " Заедно в час " за националното външно оценяване след четвърти и седми клас, и за държавните зрелостни изпити в 12-и клас.

Гимназистите посочили по-добри познания на външното оценяване тази година

Неравният достъп до качествено обучение стопира развиването на капацитета на голям брой български деца и мощно лимитира опциите им за реализация в бъдеще. Нещо, което България не може да си разреши, в случай че желае стопанската система и обществото й да вървят напред, показват от фондацията. Според организацията вероятните решения на тези въпроси се разискват към този момент от години измежду специалисти в образованието и в огромната си част не изискват огромни старания да бъдат приложени.

Според фондацията скалата за оценяване на националните изпити би трябвало да е една и съща всяка година, тъй че да може да се направи действителна диагноза на развиването и качеството на просветителната система. Трябва да се регистрира и добавената стойност на учебните заведения (заявка, която и новият екип на Министерството на образованието и науката направи) и те да бъдат поощрявани да я покачват, оферират от фондацията.
 
Според " Заедно в час " би трябвало да има и смяна в наличието на изпитите в посока премерване на уменията за триумф на 21-и век (като работа в екип, информационни и аналитични умения); отчитане на всички фактори, които въздействат на достиженията на учениците в даденото учебно заведение, както и разпространяване на положителни практики на учебни заведения.

Изпитите не престават да мерят заученото, а не наученото. " Шестица " на матурата или външното оценяване напълно не значи, че младежът ще може да се оправя в живота след учебно заведение и че е усвоил основните за 21-и век умения, като работа в екип, аналитично мислене, решение на проблеми и информационни умения. Затова
с изключение на наличието, основен миг е и системата за оценяване на изпитите.

След 25 години новата образователна година - с нов учебен закон

Според скалата на матурите след 12-и клас оценка междинен (3) - и надлежно тапия за приключено приблизително обучение, се получава при 23 точки от общо 100.

Седмокласниците, изкарали единствено 16 точки от общо 65, пък минават със междинен (3) външното оценяване в края на главното си обучение. В развитите просветителни системи критериите са доста по-високи и бариерата за минаване на изпита нормално е при покриване на най-малко 50% от знанията - а не на едвам 20%, означават от " Заедно в час ". По тематиката Одобрени са новите учебници за осми клас на издателство " Просвета " МОН разгласи оценките на плановете на учебници за втори и шести клас
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР