Всяка година говорим за все повече пари, но над 40%

...
Всяка година говорим за все повече пари, но над 40%
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Над 40% от парите за здравеопазване отиват за купуване на медикаменти

„ Всяка година приказваме за от ден на ден пари, само че над 40% от тях отиват за пазаруване на лекарства , а не за поддържане на фрагментите и лечебните заведения. “

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доктор Иван Маджаров, ръководител на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Синдикатите с право се съмняват дали част от тези пари ще стигнат до лекарите и медицинските сестри, добави той.

 

Със сигурност ще има повече пари, има напредък на Брутният вътрешен продукт и междинната заплата, както и на здравно-осигурителните вноски.

Това, което гласоподава Народното събрание, има една страна, а разпределянето на средствата е друго. Важно е какво ще договорим като цени и брой прегледи.

Този бюджет се случва в края на годината. Няма единствено прогнози, а касови доклади от НЗОК. Болниците мъчно ще се оправят,ако не се планува запас. Депутатите би трябвало да вземат решение този запас да се употребява за болнична помощ.

Ще има и надсъбрани средства. Останалите пера са добре показани в бюджета, болничната помощ ще се нуждае от запаса на касата.

Столична община също може да разкрие болница. Мисля,че извънредно време беше да се вземат съществени ограничения за това, да не се разраства прекомерно доста болничния пазар.

Има райони с доста лечебни заведения. Трябва да имаме добра система на надзор. Единната осведомителна здравна система още не работи добре. Когато има справедлив надзор в действително време, система обвързвана с Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт - съществуването на лечебни заведения няма да е проблем. Ако е търсена, би трябвало да съществува.

49% е доплащането у нас за здравни услуги. Това е голямо - 3 милиарда лева е, над 90% е за медикаменти.

Най-скъпите медикаменти купуваме и най-вече средства отделяме, както и от обществените средства.

По-тежко е заплащането за медицински произведения - до 10 хиляди лв..

Не би трябвало да се изяснява на пациентите, че е гратис. Трябва да бъдат застраховани авансово. Заблуждаваме пациентите, че е гратис. Или би трябвало да бъде осведомен пациентът, че се заплаща, или да бъде покрито или да се усили здравната вноска. Огромните  милиарди са за медикаменти.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР