Всяка епоха се характеризира с определени архитектурни течения, които оставят

...
Всяка епоха се характеризира с определени архитектурни течения, които оставят
Коментари Харесай

Опазване на архитектурните паметници

Всяка ера се характеризира с избрани архитектурни течения, които оставят отпечатък върху обществото. Това с цялостна мощ важи и за днешното.
От кое бихме могли да почерпим ентусиазъм? И кое би могло сполучливо да ни приближи до отминалите цивилизации? Докосвайки се до сходни културни монументи, ние се пренасяме обратно във времето и съумяваме най-малко отчасти да се потопим в живота и ситуацията на хора, които са от дълго време забравени.
Опазването на тези скъпи благосъстояния е наша грижа. Парадоксално е, само че нещата построени от човешкото въображение и ръка ни надживяват неведнъж. Те са връзката ни с идните генерации, както ние сме свързани с отминалите. Неописуемото великолепие и хубост на някои здания ни оставят без мирис. Чудим се по какъв начин е било допустимо това да се реализира преди цели 2000 години?! Не е хуманно да допуснем нещо сходно да бъде унищожено в този момент, откакто е устояло на времето толкоз дълго.
Ако вземем някоя книга написана от актуален създател, следвайки тъкмо архитектурните остатъци, безпогрешно можем да вникнем в атмосферата на тогавашния живот. Това несъмнено случва не без помощта и на непознатото въображение. Бихте могли да попаднете на блестящи творби, които да съживят отминали времена за момент.
Дали днешното архитектурно планиране ще е в положение по сходен метод да разпалва въображението на бъдещите ценители? Със сигурност! И през днешния ден сме очевидци на някои невероятни достижения. Това е по този начин, тъй като във всяко едно потомство се раждат надарени и надарени хора. Тяхната дарба да си показват небивали неща и по-късно да открият  метод да ги претворят в действителността, заслужава нечие внимание. Не всеки има опцията да го направи. Но тези от нас, притежаващи истинска мисъл и умеене ще бъдат оценени във времето.
Архитектурното планиране е една от най–творческите специалности. Празният терен е бялото платно на художника. Новопостроената постройка е полето за обсег на създателя. Именно посредством множеството изумителни елементи елементарната сграда може да се трансформира в популярно оборудване. Вътрешното отделяне на пространствата не е за занемаряване. Тяхната хубост още веднъж се дължи на труда и фантазията на хора, директно ангажирани с архитектурата. Следването на една линия и допълнението на към този момент съществуващи е надареното пресъздаване на креативната мисъл.
Всеки подробност, даже и най – дребният, има значение. Понякога те са по–отличителни от общото лъчение на постройката. Именно сходни детайли ни оставят в поклонение пред гения на създателя. А от време на време не осъзнаваме кое тъкмо ни е спечелило сърцето при съзерцаването на сходна хубост. Просто знаем, че е неповторимо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР