Всяка една кариера, колкото и блестяща да е тя, има

...
Всяка една кариера, колкото и блестяща да е тя, има
Коментари Харесай

Легендарният треньор Фабио Капело се оттегля

Всяка една кариера, колкото и блестяща да е тя, има своя край. Днес (9 април) футболният свят се прекланя пред футболния и треньорски гений на Фабио Капело, който реши да си даде отмора след 31 години отпред на европейски и международни грандове.
На 71 години Капело поставя завършек на треньорската си активност след 841 мача и 13 трофея в своята сбирка, оповестява бтв.

За последно той води китайския " Джансу сънинг ", само че напусна поста на 14 март.

" Постигнах всичко, което желаех. Много съм благополучен от това, което направих във футбола. Сега ще се веселя да заема ролята на футболен коментатор. На тази позиция постоянно печелиш ", сподели италианецът, когато бе запитан за опцията да застане отпред на италианския народен тим.

Всъщност Капело стартира професионално да се занимава с футбол през 1964 година. Първият му отбор е родния СПАЛ. Талантът му обаче не остава неусетен за грандовете в Италия.

През 1967 година подписва с " Рома ", а по-късно облича фланелките на " Ювентус " и " Милан ". Става 4 пъти първенец на страната (3 с " Юве " и 1 с " Милан " ) и 2 пъти подвига Купата на Италия (по един път с " Рома " и " Милан " ).

Капело не остава неусетен от селекционерите на Италия, като играе за националния отбор от 1972 до 1976 година Той е създател на паметното попадение през 1973 година на " Скуадрата " против Англия на " Уембли ", с което италианците записват пръв триумф против своя противник като посетители.

Треньорската му кариера стартира от школата на " Милан ", където първо води юношите на клуба. През 1987 година е назначен за краткотраен старши треньор на " росонерите ", само че единствено за 7 мача.

Връща се на скамейката на последния си отбор през 1991 година, с цел да завоюва още в първия си сезон шампионската купа на страната. Следват цели 7 сполучливи сезона отпред на " Милан ", а равносметката е красноречива: слага във витрината на клуба четири трофеи в Серия " А ", Шампионската лига (1994 г.), Суперкупата на Европа и три Суперкупи на Италия.

Следва сезон отпред на " Реал " Мадрид, който също приключва с купа от локалното състезание.

Завръща се в " Милан " пред 1997 година, само че единствено сезон по-късно е отпред на " Рома ". Води " римските вълци " до 2004 година, като пред 2001 година печели купата и Суперкупата на Италия с тях.

Капело е отпред на " Ювентус ", през 2005 и 2006 година, когато " Старата госпожа " печели купата на страната 2 пъти, само че в следствие трофеите са отнети, поради абсурда с уредени мачове и изхвърлянето на " черно-белите " от елита.

През 2007 година прибавя още една купа от " Ла Лига " с " Реал ", а по-късно се насочва към националните тимове.

Води Англия от 2007 до 2012 година, само че няма триумфи - не съумява да класира отбора на европейското през 2008, а на международното през 2010 година " Трите лъва " отпадат на осминафинал.

От Русия също прибягват до услугите на Капело. Той съумя да класира " Сборная " на международното през 2014 година, само че тимът записа 2 равенства и 2 загуби в групите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР