Всяка домакиня, когато бели лук, изхвърля люспите му на боклука.

...
Всяка домакиня, когато бели лук, изхвърля люспите му на боклука.
Коментари Харесай

Люспите от лука са полезни

Всяка стопанка, когато бели лук, изхвърля люспите му на боклука. Оказва се обаче, че те са потребни за здравето на човек.

Учени от Англия и Испания сплотиха старания и знанията си, с цел да потвърдят, че люспите от лука са извънредно потребен артикул.

В обелките се съдържа многообразие от биологично дейни субстанции, които имат свойството да укрепват сърцето. Тези субстанции също по този начин се отличават с редица антиканцерогенни свойства.

Твърде се, че 500 000 тона люспи от лук се изхвърлят годишно от семействата и преработващите предприятия в Европа. Учените от Мадрид са провели серия от опити, които са открили, че люспите на лука са богати на субстанции, които могат да бъдат употребявани в хранителната индустрия, като добавки или като основа на лекарствени артикули.

Специалистите поучават да консумираме обелките от лук в занемарен тип. Редовната им консумация подсигурява вярното действие на стомашно-чревния тракт. Успоредно с това те укрепват сърдечната мускулатура.

В самата луковица експертите разкрили доста количество фруктани. Тези субстанции подтикват повишаването на стомашната флора. В луковиците се съдържат и органични съединения на сярата, които пречат на образуването на холестеринови плаки в кръвоносните съдове.

" Нашето проучване демонстрира, че промишлените предприятия би трябвало да отделят люспите на лука. Това ще разреши те, както и други " безполезни " съставни елементи, да бъдат употребявани за производството на потребни хранителни добавки ", твърди Ванеса Бенитес, началник на екипа учени от Мадрид.

В древността лукът е бил считан за божествено растение, олицетворяващо величие. Древните войни считали, че този зарзават подарява им подарява мощ и смелост. В националната медицина се употребява отпреди 4000 години.

Най-силни лечебни свойства има порасналата луковица. Тя би трябвало да пусне малко пера. Ако дължината им обаче надмине 6-7 см., то огромна част от потребните субстанции отиват от луковицата в тях, а самата тя стартира да съхне или загнива.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР