Всяка домакиня иска да изненада приятно своите гости за Коледа,

...
Всяка домакиня иска да изненада приятно своите гости за Коледа,
Коментари Харесай

Вкусни коледни салати

Всяка стопанка желае да изненада прелестно своите посетители за Коледа, като подготви някакво извънредно и красиво ядене за празничната софра

Коледните салати могат наподобяват доста впечатляващи, само че също по този начин могат да бъдат употребявани здравословни съставки, поучава

Празнична коледна салата

Време на подготвяне: 35 минути; порции: 12

Съставки:

340 г шунка, нарязана на ситно

1 бр. авокадо нарязано на половинки, почистено от кора и костилки

3 с.л. зехтин

1 глава маруля Айсберг

0, 5 глава бяло или алено зеле

450 г замразен зелен грах, размразен

1 чаша заквасена сметана

0, 5 чаша свеж лимонен сок

8 яйца твърдо сварени, обелени и нарязани на филийки с дебелина 5-6 см

1 кг чери домати, нарязани на половинки

230 г сирене Чедър, настъргано

Сол

черен пипер – на усет

Запържете шунката в огромен тиган на сдържан огън за 10 минути, до момента в който покафенее. Прехвърлете върху кухненска хартия, с цел да отцеди непотребната лой. Междувременно сварете яйцата и оставете да се охладят.

В блендер смесете сметаната, авокадото, лимоновия сок и зехтина. Подправете ги със сол и черен пипер и смилате, до гладка и еднородна примес.

Поставете листата на марулята на дъното на дълбока, кръгла и транспарантна купа.

Поставете, нарязаните яйца втори пласт – първо във отвесен кръг а по-късно останалите части хоризонтално. Поставете нарязаното зеле върху яйцата и пласт чери домати върху него.

Поръсете доматите със сол на усет, след което поръсете граха.

Изсипете дресинга и заравнете отмерено с изпъкналата част на лъжица върху повърхността. Върху дресинга, поръсете пласт настъргано сирене и върху него в средата на купчинка, поставете нарязан бекон на купчина. Поставете салатата в хладилника за известно време да престои. Препоръчително е, да пя приготвите 4 часа преди сервиране.

Празнична салата Шапката на Дядо Коледа

Време на готвене: към 30 минути

Съставки

1 бр. пилешко филе, сварено

2 яйца, сварени

1 бр. круша

1 с.л. счукани орехови ядки

пера от зелен лук

малко майонеза

1 ч.л. горчица

щипка сол

за украса:

2 червени чушки

150 г корав кашкавал

За да приготвите ефектната коледна салата, смелете всички посочени артикули на кубчета (филето, яйца, круша, пера от лук), сол и подправете с горчица и майонеза. След това смесвате и поставяте върху съд в не доста висока стена. В средата на съда оформете леко объл купол, той ще ви служи за шапката на Дядо Коледа.

Подгответе чушките и кашкавала за украса. Измийте добре чушките, подсушете ги и нарежете на линии, настържете кашкавала ма ситно ренде.

Покрийте цялата повърхнина на салатата с линии от чушките. Разстилате настъргания кашкавал към салатата, имитирайки пухкавия борд на шапката. За пискюл можете да заделите 1 лъжичка от салатата, да оформите от нея топче, след което оваляйте в настърган кашкавал.

Коледна салата

Порции: 2

Съставки

кървавица – 120 г

картофи – 2 бр.

кисели краставички – 1 бр.

лук – 0, 5 глава

майонеза – 2 с.л.

подправки - на усет

Сварете картофите, обелете и охладете. Нарежете лука, краставичката и картофите на дребни кубчета. Премахнете обвивката на кървавицата и я нарежете на малко по-големи части от останалите артикули. Поставете всички артикули в купа за салата и подправете с майонезата и подправки на усет. Разбъркайте салатата с салам и оставете за 10 минути преди да сервирате, гарнирайте с пресни подправки.

Салата Коледен венец

Порции: 6-8, подготвяне: 90 минути

Съставки

пилешко филе - 300 грама

гъби - 300 грама

картофи - 2-3 бр.

лук - 1 глава

яйца - 3 бр.

кашкавал - 100 г

копър - 50 г свежи стръкчета

чушка - 1 бр. алена (за декорация)

сол - 1 щипка

олио - 2 с.л.

майонеза - на усет

черен пипер - 1 щипка

Измийте и сварете картофите, до момента в който омекнат. Охладете леко, обелете и настържете на едро или приблизително ренде. Загрейте малко олио в тиган. Обелете лука и нарежете на кубчета. Запържете се в олиото до златисто кафяво и смесете с картофите. Разбъркайте всичко добре и прибавете малко сол, черен пипер на усет.

Поставете чаша в средата на паница и сложете картофите към нея. Натиснете крепко с лъжица и леко намажете с майонеза.

Следващата стъпка е да измиете, подсушите и нарежете гъбите. Поставете ги в загрято олио и запържете, до момента в който омекнат. Можете също да употребявате мариновани гъби в рецептата за салата за Коледен венец. Разпределете ги на идващ пласт над картофите, като също натискате крепко.

По предпочитание прибавете малко сол и черен пипер. Намажете с майонеза на усет.

Твърдо сварените яйца, охладете и обелете. Настържете или нарежете на кубчета и поставете върху гъбите. Посолете и намажете с майонеза.

Измийте пилешкото филе и сварете до омекване. Когато се охлади леко, се нарежете на тънки филийки или кубчета. Подправете със сол и черен пипер на усет и подредете върху гъбите, намазани с майонеза.

Поръсете от горната страна с настърган кашкавал, разбъркан с майонеза и натиснете крепко, тъй че празничната салата да резервира добре формата си. Измийте стръковете свеж копър, подсушете го добре и го поставете от горната страна, тъй че да покрива изцяло салатата. По предпочитание може да се нареже и да се поръси от горната страна. Украсите салатата коледен венец вкъщи с каквото и да е - чушки, домати, царевица или маслини, краставица и така нататък

Сервирането на ястието е толкоз значимо, колкото и усетът му, изключително на трапезата за Нова година или Коледа.

С повечко въображение, както и малко свободно време безусловно всяка салата, може да се трансформира в красиво коледно ядене, което със своя външен тип сигурно ще сътвори празнично въодушевление за цялото ви семейство!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР