Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Всяко

...
Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Всяко
Коментари Харесай

Убийствата на жени промениха живота на тази жудожничка

Всяка четвърта жена в България е жертва на принуждение. Всяко трето съзнателно ликвидиране у нас е на жена. Действието се развива в най-уютното й място – личния й дом, а палач е мъжът й. Кога и за какво жертвите се трансформират в насилници? Отговор, който всеки може да потърси в изложбата "Има нещо гнило в Рая ", предава Нова тв.
"От 1 година се занимавам с казуса за убийствата на дами. Живеем в общество, което потиска слабия ", сподели пред камерата на "Събуди се " актуалната художничка Искра Благоева.

Убийствата и насилието над дами се трансфораха в тематика, която влиза и не излиза от всеки един дом. Ако се престрашим да отворим вратата на Водната кула, ще открием изкуство, което ни шокира, тревожи и обърква стандартите. Искра изследва каква е жената-убийца – от новините за действителни човешки животи, през мита, религията, поезията и логиката на психиката.

"Темата за дамата, изгонена от Рая. Това отношение към дамите е клиширано през някакви стандарти. В момента, в който дамата си разреши свободна воля, тя бива осъдена или жигосана. Тези дами убийци употребявам като метафора ", споделя още Благоева.

Изложба по вертикалата на Водната кула в сърцето на София е сред апатията, спекулацията, гнева, ужаса и убийствата.

"В 99% от случаите тези дами са принудени да убият и това мен ме шокира - или си жертва, или си палач ", прибавя Искра.

Повече вижте във видеото:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР