Встартираме нова рубрика Гласът на младите в политиката, в която

...
Встартираме нова рубрика Гласът на младите в политиката, в която
Коментари Харесай

Гласът на младите в политиката: Теодора Овчарова-Драганова от БСП

Встартираме нова графа " Гласът на младите в политиката ", в която да дадем опция на свежи фрагменти от всяка партия да изкажат своите хрумвания, въжделения и дела за политиката и мястото си в нея. Ще има някои общи въпроси към всички представители на партия, както и някои съответни, зависещи от експертизата на съответния претендент.

Днес на посетители в нашата графа ще бъде представителката на Българска социалистическа партия Теодора Овчарова-Драганова. Тя е приключила Първа немска гимназия в София. Бакалавър по Политология е от Университета в Саутхемптън и Магистър по геополитика от University College London.



Личната й мотивация за влизане в политиката

За мен политиката не е самоцел, а метод за решение на проблеми. В политиката е значимо да има специалисти, само че е значимо да има и хора с по-общ взор над нещата и визионерско виждане, които да могат освен да се концентрират върху един съответен проблем, само че и на по-глобално равнище.

Аз взех решение да се занимавам с политика на 25-годишна възраст, само че преди този момент работих в частна компания. Политиката се трансформира в предопределение за мен, тъй като не можех да си обясня по какъв начин на никой не му правеше усещане, че до момента в който ние сме добре, други хора живеят извънредно зле. Нямат обезпечени даже обикновени базови потребности.

Първото нещо, с което се включих интензивно, беше акцията за вицепрезидент на Илияна Йотова. Тогава още веднъж имах късмет да видя яркия контрастност - разликата сред София и по-малките местенца на България. Безумно е в какво положение са някои градове и села. Някои хора дори нямат достъп до аптеки, които са от първа нужда.

Кои са най-важните начинания, които сте защитавала?

Една от най-важните за мен тематики е екологията. От няколко месеца се занимавам с един проблем, който е обвързван с частните парцели в парковете. Например в Южния парк има към 100 частни парцела, които към този момент могат да бъдат заградени, а след известно време и застроени, защото падна един мораториум, който не позволяваше това да се случи. Такива парцели има в Северния парк, в морската градина на Варна, както и въпросът " Бедечка " в Стара Загора. Тоест тук има потребност от решение на национално равнище.

Друго, с което се занимавам, е обществената политика - неслучайно съм в Българска социалистическа партия. Бих желала да загатна, че с помощта на Българска социалистическа партия беше препоръчано нарастването на майчинството през втората година. Тоест от 380 лева на 650лв., в случай че не се неистина. Много се веселя, че постигнахме това, защото аз самата съм майка от 7 месеца. Скоро ще би трябвало да аплайвам за ясла и най-вероятно такава няма да се откри. Много майки са в това състояние и би трябвало да останат при децата си. Сега най-малко имат малко по-висока финансова поддръжка.

Освен това е и  значимо най-сетне да дефинираме - що е то енергийно безпаричен в България. Това трябваше да се случи доста от дълго време, само че за жалост още не става. Според мен не може обществено небогати хора да заплащат идентична цена на тока със свръхбогати хора, които с този ток си отопляват частните басейни. Така ще стане ясно кои са хората, имащи потребност от помощ от страната, с цел да се оправят с този проблем.

Проблемът с цената на тока е обвързван и с геополитиката и би трябвало да бъде търсено стратегическо решение. Тук още веднъж е значимо визионерското мислене и да намерим място на България в тези решения. На първо място България постоянно би трябвало да поставя личния си народен интерес. Изпуснахме да отложим един доста тежък за страната ни миг, а точно затварянето на Мариците. Много постоянно се случва да изпускаме момента и след това си плащаме доста скъпо за това. Мисля, че към този момент множеството хора в България си дават сметка, че имаме потребност от нуклеарна енергетика.

Какво отличава Българска социалистическа партия от останалите партии и за какво избрахте нея?

Българска социалистическа партия е партията, която пази хората със обществени проблеми и онеправданите. В този ред на мисли, за мен няма друга партия, в която бих могла да вземам участие. И считам, че Българска социалистическа партия го е потвърдила. Ако за множеството партии можем да кажем, че влизат в политиката в опит за търсене на властта, това изрично не може да се каже за Българска социалистическа партия. Ние можехме да го създадем още през 2016 година с ГЕРБ. Ако искахме да се докопаме до власт и ние да крадем еврофондове, това може можеше да се случи, само че Българска социалистическа партия не желае това. Можехме да създадем това и в последните два къси Народното събрание. Те нямаше да са такива, в случай че ние бяхме влезнали в коалиция, само че нашата цел не е държавно управление с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Нашата цел са политики, които се грижат за хората. В свят, който е доминиран от десни партии и политики, от бизнеса пред индивида, Българска социалистическа партия е извънредно значима партия, тъй като ние мислим за елементарния човек, за служителя, за служащия.

Кои са най-важните качества за един народен представител?

Най-важно е той да резервира свободата да мисли друго, да пази мнението си, да формулира хрумвания и да ги отстоява и да не поддава на натиска да стане просто дисциплиниран реализатор. Той е определен там с цел да отстоява концепциите си, мнението си и да взема решение проблеми - да не губи гласа си.

Приехте драговолно идеята за построяването на нова Национална детска болница. Какви са пречките да се осъществя и какво развиване очаквате по проблема?

Както знаете, имахме един доста стар градеж, стартират още през 1976г., който си стои години наред и се разрушава. Впоследствие от ГЕРБ взеха решение, че то въпреки всичко може да се трансформира в нова детска болница, макар че потвърдено архитектурно не става, градежът е стар, разпределението на пространствата вътре е безусловно неактуално и няма да отговори на потребностите на децата. Но те бяха решили, че ще го продължат. После сякаш щеше да се строи нова, само че подписаха един контракт, че въпреки всичко ще се употребява остарелия градеж. Имаше голям брой митинги, аз също участвах на тях. Сега служебното държавно управление последно реши, че ще се употребява постройката на болница " Лозенец ". Аз персонално считам, че по-добрият вид беше да стартираме развой по построяването на напълно нова детска болница. До този миг нищо не е свършено и по потреблението на болница " Лозенец " за задачата. Надявам се идващото държавно управление да се заеме с въпроса за детската болница, само че би трябвало да сме наясно, че без постоянно държавно управление не можем да стартираме подобен сериозен развой.

За какво мечтаете?

От по-лична и прочувствена позиция, бих желала хората да сме по-солидарни и отворени един към различен. По-склонни да разбираме другите хора и да им оказваме помощ. От по-професионална позиция ми се желае да видя ръководещи на мястото на нашата прелестна страна, които да слагат националния интерес над всичко и да не разрешават България да бъде просто територия на ползи на една или друга страна.

Интервю на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР