ВСС не гласува днес дали да прекрати предсрочно мандата на

...
ВСС не гласува днес дали да прекрати предсрочно мандата на
Коментари Харесай

ВСС отложи гласуването за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Висш съдебен съвет не гласоподава през днешния ден дали да приключи предварително мандата на основния прокурор. Причината - юристът на Иван Гешев e внесъл молба с искане съвещанието да бъде отсрочено, защото обвинител номер едно е на интернационална конференция отвън София, а и бранителят бил болен. 

Все отново кадровиците отхвърлиха да отсрочат съвещанието, само че не взеха решение. Това евентуално ще се случи след седмица.

Иначе в отсъствието на основния прокурор пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) единомислещо му отхвърли освен отлагането на разискването, само че и прекъсването на процедурата по настояването на шестима членове на прокурорската гилдия за предварителното му премахване.

Искането на шестима членове на прокурорската колегия за предварителното му премахване е обвързвано с данните, изнесени от шефа на Националната следствена работа (НслС) Борислав Сарафов, че основният прокурор се е месил с персонални разпоредби по следствието на гърмежа, като е изпратил на мястото на случая израелски специалист.

Заседанието на пленума, планувано още предходната седмица, стартира в отсъствието на Гешев, който е подал молба, в която споделя, че желае разискването да бъде отсрочено, както и че желае процедурата да бъде спряна поради настояването, което предходната седмица той отправи за пояснение на три въпроса, като главният от тях е дали може Висш съдебен съвет с изминал мандат да го в профил.


Освен това той е показал в молбата си, че е в командировка в Бургас, която ще продължи 4 дни до 2 юни в това число. Командировката била планувана от дълго време, защото е обвързвана с национална конференция, на която България е хазаин. След 2 юни, когато завършва командировката му, Гешев е уведомил Висш съдебен съвет, че ще бъде още веднъж в заплатен годишен отпуск от 2 до 9 юни.

Неговият прокурист - юрист Радостина Томова, също е внесла молба във Висш съдебен съвет, в която споделя, че желае да бъде отсрочено разискването. Причината, която тя е показала, е " ненадейно влошено здравословно положение, което постанова домашно лекуване за период от 7 дни ".

" Неколкократно чухме от основния прокурор Иван Гешев, че желае да се преглежда настояването за премахване, ще спомага и ще даде пояснения. Приемам този аргумент за " превратно практикуване на права ", разяснява Атанаска Дишева от съдийската гилдия.

Мнозинството през днешния ден гласоподава, че съвещанието може да продължи и в отсъствието на Гешев и бранителя му, като членовете на кадровия орган разискаха дали са възможни всички доказателствени претенции, които са направени в границите на процедурата. Единодушно бе гласувано и че процедурата по настояването за премахване на Гешев няма да бъде спряна в изчакване на решението на Конституционния съд, който образува дело, само че не се е произнесъл по допустимостта на въпросите, сложени от основния прокурор.

Източници: dariknews.bg, dnevnik.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР