Вследствие на атаки с касетъчни бомби руската армия е убила

...
Вследствие на атаки с касетъчни бомби руската армия е убила
Коментари Харесай

Абсолютно незачитане на живота. Руски касетъчни бомби са убили десетки цивилни в Харков

Вследствие на офанзиви с касетъчни бомби съветската войска е умъртвила десетки цивилни украинци в североизточния град Харков , сочи на правозащитната организация Амнести интернешънъл. Според правозащитниците става въпрос за военни закононарушения .

Докладът, оповестен в понеделник, е основан на следствие на място в града, при което са открити доказателства за 41 съветски офанзиви. При тях са починали минимум 61 цивилни, а 196 са били ранени.

Те са станали жертва на съветски касетъчни бомби, показват от Амнести интернешънъл. Използването им е неразрешено от Конвенцията по касетъчните муниции, защото този тип муниции не може да бъде ориентиран, разпръсква се над просторен регион, а част от експлозивите не се задействат при първичния удар и трансформират засегнатата повърхност в минно поле. Това води до голям брой жертви измежду цивилното население.

"Тези оръжия не би трябвало да бъдат употребявани в никакъв случай ", сподели Донатела Ровера , старши консултант на Амнести за реакция при рецесии, представена от Би Би Си.

"Те не могат да бъдат насочвани. Те са оръжия, засягащи цели региони. Те имат унищожителен резултат и предизвикват доста смъртни случаи и пострадвания на цивилни ", добави тя.

По думите ѝ потреблението на касетъчни бомби е "равнозначно на съзнателно прицелване в на цивилни ".

"Русия не може да твърди, че не знае за резултата от този тип оръжия ", сподели тя. "И решението да ги употребява демонстрира безусловно неуважение на живота на цивилните поданици ".

Въпреки че нито Русия, нито Украйна са подписали Конвенцията, забраняваща използването на касетъчни муниции, интернационалното филантропично право не разрешава безразборните офанзиви. Използването на ненасочени оръжия, което предизвиква гибелта на цивилни или унищожава цивилни обекти, съставлява военно закононарушение.

Русия отхвърля да е употребила касетъчни муниции в Украйна и упорства, че съветските сили са нанасяли удари единствено по военни цели.

Според данни на военната администрация на Харковска област от началото на съветската инвазия 606 цивилни са били убити, а други 1248 са били ранени на територията на района.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР