Всичко зависи не само от желанието на политическите елити в

...
Всичко зависи не само от желанието на политическите елити в
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Гърция няма как да монополизира името "Македония"

Всичко зависи освен от желанието на политическите елити в Тирана и Скопие, само че и от това какво те вършат на каузи - дали националният нарцисизъм или всякакви националистически теории, които се развиваха в последните 10 години в Македония ще продължат да бъдат водещи или ще бъдат преодолени. Това изясни пред БНР евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев в коментар на рекомендацията на Европейската комисия, отправена към страните-членки на Евросъюза, а точно да стартират договаряния за присъединение на Албания и Македония.

"Надявам се, че нашите съседи са разбрали, че пътя на борба не води до на никое място или по-точно води до нещастия, до жестокости, до опълчване, до клане, до принуждение, до войни ", добави евродепутатът.

"Гърция няма по какъв начин да има монополизираща мощ или да желае да монополизира името "Македония ", защото това е географски район, който не може да бъде монополизиран от никой ", акцентира Ковачев във връзка името на Македония и гръцките искания за него, както и изрази вяра, че в случай че има референдум за името на Македония, то той да не бъде в духа на опълчване сред обособените партии.

Евродепутатът открои и основната роля на България в дебата за Западните Балкани, както и разяснява започващата довечера от Тирана обиколка на комисаря по външните работи Федерика Могерини и европейския комисар по въпросите на бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер, която дефинира като "препотвърждение на уговорката на Европейски Съюз, а освен на думи и на хартия, към жителите на Западните Балкани ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР