Всичко започва през 1995 г., когато двама съквартиранти в Лос

...
Всичко започва през 1995 г., когато двама съквартиранти в Лос
Коментари Харесай

Музикални хроники: Кулио минава през затвора и затъва в наркотиците, преди Gangsta’s Paradise да промени съдбата му

Всичко стартира през 1995 година, когато двама съквартиранти в Лос Анджелис – един музикален продуцент и един диджей – се състезават кой ще откри най-хубавия обикновен из звукозаписните им сбирки.

Един ден Пол Стюърт, диджеят, признава, че съквартирантът му Дъг Рашийд го е победил, откакто е намерил плоча с албума на Стиви Уондър Songs in the Key of Life (1976). Една от песните вътре Pastime Paradise стартира с незабавно запаметяващ се синтезаторен лууп, наподобяващ звученето на струнен оркестър.

Това се трансформира във вдъхновението за Gangsta’s Paradise, безконечния шлагер, който тотално трансформира животите както на Стюърт и Рашийд, по този начин и на един изгряващ рапър от Западното крайбрежие на име Кулио.

Рапърът прави усещане още преди Gangsta’s Paradise и пробива в хип-хоп средите, само че нищо друго от неговото творчество не може да се съпостави с известността и културната значителност на най-яркия му шлагер.

Песента е част от кино лентата „ Опасен разум “ (1995) с Мишел Пфайфър, само че се оказва доста по-успешна от кино лентата и през днешния ден е една от музикалните емблеми на 90-те години с над милиард гледания в YouTube.

Години по-късно Кулио дефинира песента по едно и също време като благословия и проклинание в неговата кариера, само че няма спор, че без нея той нямаше да стане международна звезда от такава големина. „ Именно тя го направи международно име, води го на върха “, отбелязва Рашийд, композиторът и аранжорът на шлагера. Още откриващите изречения от написания от Кулио текст, основани на псалм 23 от Библията, са измежду най-запомнящите се в рап историята: „ Докато ходя през долината на сянката на гибелта, поглеждам живота си и виждам, че нищо не е останало “.

Всъщност е концепция на Ел Ви да кръсти песента Gangsta’s Paradise въз основата на оригинала Pastime Paradise на Стиви Уондър. Певецът записва освен припева, само че и голям брой гласове с мелодията на главния рефрен, комбинирани от Рашийд, с цел да зазвучат като героичен хор. Някъде тогава в историята се намесва рапърът, само че съществуват разнообразни версии по какъв начин тъкмо се случва това.

Според описа на Ел Ви, той е занесъл демо на песента със записани вокали на Кулио в опит да го убеди да се включи – и то откакто различен рапър към този момент му е отказал. Според самия Кулио, той е отишъл при Пол Стюърт, който тогава е негов управител, и инцидентно е чул песента в студиото. „ Питах Дъг Рашийд коя е тази ария и той ми сподели, че е нещо, върху което работи сега. Аз му отвърнах „ Ами към този момент е моя! “, споделя Кулио.

Неговият текст е смела, директна, откровена дрънканица за това по какъв начин животът в гетото го е трансформирал в разбойник, който не се отхвърля от фантазиите си, само че даже не е сигурен, че ще доживее до 24 години (тогава Кулио към този момент е при започване на 30-те, само че изяснява, че 24 звучи по-добре в текста). А Едва откакто минава през рехабилитация, стартира музикалната му кариера.

Когато песента е подготвена, тя към момента би трябвало да бъде утвърдена от лагера на Стиви Уондър, а именитият музикант първоначално е отхвърлен от ругатните и насилието в текста. Налага се Кулио да пренапише някои елементи, а пък компанията на Уондър предявява искания да прибира ¾ от приходите от разпространяването на новата ария.

„ Условията бяха неизгодни, само че в случай че те не бяха дали утвърждението си, нямаше да има шлагер “, признава Пол Стюърт, който тогава е управител на Кулио и Ел Ви и си дава сметка, че си заслужава да одобри договорката.

MCA Records са заинтригувани от новата ария и я включват в саундтрака на „ Опасен разум “, а около кино лентата идва и емблематичното видео, в което изпълнителката на основната роля Мишел Пфайфър изслушва изповедта на Кулио за живота в гетото.

Оттам нататък триумфът е замайващ.

„ Това беше най-феноменалното изстрелване на сингъл, което в миналото съм виждал “, спомня си Стюърт. След три следващи седмици на върха в Billboard Hot 100, най-после песента е оповестена за №1 за годината, печели и „ Грами “ за най-хубаво солово рап осъществяване. После се появява и пародийната версия на известния музикален комедиант Уиърд Ал Янкович – с Amish Paradise той осмива живота на амишите.

Екипът на Уиърд Ал се свързва с създателите и изпълнителите на Gangsta’s Paradise, с цел да търси утвърждение и Дъг Рашийд се съгласява, до момента в който Кулио е песимистичен и отхвърля.

Изглежда претекстовете на рапъра са свързани със смисъла, което носи песента за огромен брой хора. „ Мнозина споделят, че Gangsta’s Paradise ги е избавила от демоните, с които са се борили, и им е помогнала да продължат напред “, отбелязва изпълнителят.

“Извиних се на Уиърд Ал доста от дълго време, тъй като не бях прав ”, признава Кулио. „ Слушах неговата версия няколко години по-късно и признавам, че е занимателна “.

Когато светът се сбогуваше с Кулио, разбираемо си спомняше на първо място за неговия „ гангстерски парадайс “. Тя се оказа върхът за рапъра, чиято кариера след това последователно западаше.

Но малко на брой са изпълнителите, достигнали даже един път в музикалния си път до подобен връх – още по-малко пък с толкоз важен текст, написан за минути. „ Започнах с откъс от Библията на фрийстайл. После помислих към минута и безусловно написах всичко, без да спирам – от първия куплет до самия край “, споделя Кулио.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР