Всичко започва на 15-и януари 1990-а година. Тогава общественици и

...
Всичко започва на 15-и януари 1990-а година. Тогава общественици и
Коментари Харесай

Те разкриха истината за Щази

Всичко стартира на 15-и януари 1990-а година. Тогава общественици и правозащитници щурмуват централата на Щази в Източен Берлин, наподобяваща страна в страната. През декември 1991-а година влиза в действие Законът за документите на Щази, а пасторът от Росток Йоахим Гаук става първият началник на службата, натоварена с разсекретяването на архивите на източногерманската Държавна сигурност.

Когато се повдигне завесата

Нейните разкрития се радват на голям интерес и нерядко шокират обществото. Така да вземем за пример точно от " службата на Гаук ", както бързо стартират да я назовават, обществото научава, че ръководителят на новосъздадената Социалдемократическа партия на Германска демократична република Ибрахим (а в действителност Манфред) Бьоме е бил нещатен помощник с голям брой псевдоними и целеустремено е следял представители на опозицията. След като досието му е отворено, Бьоме се разделя с председателското място и през 1999-а година умира на 55-годишна възраст в цялостна изолираност.

Подобна е и ориста на доста други известни политици и общественици от това време - да споменем единствено Волфганг Шнур, съосновател нова демократична групировка, която по-късно минава към ХДС, или поета Заша Андерсон.

За 16-те милиона източногерманци, на които след Обединението им се постанова да се преориентират, активността на Службата за досиетата на Щази има и още едно значение: държавните чиновници би трябвало наложително да преминат инспекция от службата на Гаук, като в множеството случаи принадлежността им към Щази води до уволняване, само че не всеки път. От 1990-а до 2020-а година са обработени 3,5 милиона молби от публични и други институции за осъществяването на такава инспекция. Поради което в околните до някогашната комунистическа партия на Германска демократична република (ГЕСП) среди неслучайно се твърди, че тази работа е инструмент за угнетяване на източногерманското население.

Пламъчето ще продължи да свети

Когато през през 2000-а година отпред на службата застава Мариане Биртлер, нервността от първите години след измененията е минала и обществото към този момент се вълнува от други проблеми. Тогава излиза наяве да вземем за пример, че канцлерът Хелмут Кол е бил подслушван от Щази. Именно този въпрос - до каква степен на Запад е стигала дългата ръка на Щази - е един от централните в активността на службата по време на мандата на Биртлер.

През 2011-а година тя е заменена и на нейно място е определен Роланд Ян - третият и финален началник на Службата за досиетата на Щази. По това време в нея към момента работят и 47 чиновници, които са някогашни сътрудници на Щази. За Ян това е недопустимо, той дефинира този факт като " удар в лицето " на жертвите, упорства за смяна и съумява - от 47-те на работа остават единствено четирима. " Спечелихме всички други каузи ", споделя не без горделивост Ян.

А когато излиза наяве, че пандизчии в Германска демократична република са произвеждали мебели за известната шведска верига ИКЕА, Роланд Ян е безапелационен, че концернът би трябвало да обезщети жертвите. " Става дума за хора, а не за мебели. " След 30-годишна активност, на 16-и юни 2021-а година Службата за досиетата на Щази ще затвори порти. А досиетата с дължина цели 111 км ще преминат към Федералния списък на Германия. За тях в този момент стартира нов стадий. Няма да е като вица, който се споделя по времето на Ерих Хонекер: " Последният да загаси лампата ". Това пламъче ще продължи да свети, споделя Ян.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР