Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал. Пловдив

...
Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал. Пловдив
Коментари Харесай

Най-големите компании в Пловдив: Машини, храни и тютюн

Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал.
Пловдив има славата на " втория град ". Но в цялата област икономката, бизнесът, културата и образованието се развиват със съществени темпове, които на моменти конкурират първия - София.

2020 година обаче беше друга. Пандемията забави растежа даже в дейния южен район. Общият доход на топ 100 фирмите в област Пловдив е 12.03 милиарда лева през 2020 година, като междинният растеж на компаниите е бил към 9%. За съпоставяне - приходите през 2019 година са били по- малко, 11.4 милиарда лева, а междинният растеж на стоте най- огромни компании е бил същият.

И въпреки всичко оборотът на пловдивската стотица е голям за мащабите на други райони в страната - да вземем за пример в Русе приходите за 2020 година на топ 100 фирмите са 6.03 милиарда лева, съвсем двойно по-малко.
Реклама
Въпреки че индустрията напредва бързо, секторът - първенец в района, остава търговията с доходи от 1.06 милиарда лева Преработващата промишленост е на второ място с околните 1.03 милиарда лева Тя обаче има най- огромната облага от всички браншове - цели 610 млн. лева В нея като подсектор първенец са компаниите от сегмента на храните и напитките.
Първенците на Пловдив
Компаниите, които оформят челната тройка на най-големите сдружения по доходи в област Пловдив, стабилно остават същите като миналата година - " Табако трейд ", КЦМ и " Инса ойл ". И трите компании бележат спад в оборота през 2020 година
Натиснете връзката " Преглед на оригинала ", с цел да заредите изображението в цялостен размер Автор: Капитал
" Табако трейд " е търговецът на едро с цигари, дистрибутор на продуктите на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia. Съдружници във компанията са дългогодишните участници на цигарения пазар Димитър Вълчев (бивш митничар), Ангел Пелешев (който има и хотели в Слънчев бряг) и Цветан Христевски. 2020 година не е била блага с тях - компанията бележи спад от към 6% до 851 млн. лева Същите трима души имат и " Табако венчърс ", която е на 6-о място в класацията за втора година подред, както и " Табако трейс Пловдив " (14), в която си партнират с Генчо Генов. Тези две сдружения обаче порастват. Общият доход на трите тютюневи компании е над 1.47 милиарда лева през 2020 година, а облагата - близо 8.3 млн. лева

Производителят на цинк и олово КЦМ бележи спад от към 12% в приходите, само че пък облагата е пораснала над пет пъти до близо 27 млн. лева през 2020 година по отношение на 2019 година Председателят на надзорния съвет на компанията Румен Цонев изясни пред " Капитал ", че спадът в оборота е поради спада в цените на металите.
Реклама
Търговецът с горива " Инса ойл ", благосъстоятелност на Георги Самуилов, попада на трето място с съвсем 570 млн. лева доходи и спад от 17%. Компанията е сериозен вносител през пристанището в Бургас и е наемател на данъчния склад за течни горива на терминал Бургас-изток 2. Самуилов има и едно от най-растящите сдружения в класацията - " Петрол енерджи ".

Иначе най-големият шеф в пловдивската стотица е държавният оръжеен производител " ВМЗ Сопот " (9), част от Държавната консолидационна компания - с над 3700 чиновници.
Спадът в приходите на КЦМ се дължи главно на понижението в цените на металите, които компанията създава Фотограф: Цветелина Белутова Пълен нагоре: строителство и маски
Ако с резултатите си от 2019 година стоте най-големи пловдивски компании растяха и съвсем половината увеличаваха приходите си с двуцифрен %, през пандемичната 2020 година обстановката е много по-плаха.

Под една трета от компаниите в класацията имат толкоз огромно нарастване в оборота. Най-много през 2020 година пораства строителната " Евро строй кънстракшън ", която попада на 30-о място в класацията. Строителството е един от браншовете, които не бяха трагично наранени от експлоадирането на пандемията. Дори на този декор обаче асеновградското сдружение е удивително. Увеличило е приходите си с над 200% - от 39.5 млн. лева до 123.5 млн. лева Това не е изненадващо - компанията е обвързвана с едни от най-големите получатели на средства от държавната компания " Автомагистрали " около нейните инхаус контракти - " Европейски пътища " и групата на " Грома холд ", бившето " Агромах " (виж карето).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Коментари и разбори 3 Промишленост 1 Здравеопазване 2 Коментари и разбори 3 Промишленост 1 Здравеопазване 2 Свят 3 Коментари и разбори Реклама
Самата " Европейски пътища " бележи растеж 36% и доближава доходи над 181 млн. лева, като тя е и седмата най- огромна строителна компания в страната. Дружеството е мажоритарна благосъстоятелност на Анка Савева, майка на Христо Савев.
Странният водач по растеж За 2020 година " Евро строй кънстракшън " отбелязва растеж от 212% по отношение на 2019 година Приходите му доближават забележителните 123.5 млн. лвСобственик на сдружението през компанията си " Глобъл деливъри " е Ивайло Петков, само че от доста скоро. Петков влиза в асеновградското сдружение през септември 2021 година, когато Ангел Маламов му трансферира каузи си. " Евро строй кънстракшън " има " Пътна и строителна лаборатория ", която има същия адрес като " Европейски пътища ". " Глобъл деливъри " пък е била благосъстоятелност на Христо Савев, притежателя на " Грома холд ".От докладите на " Евро строй кънстракшън ", оповестени в Търговския указател, не излиза наяве на какво се дължи растежът, няма и изпълнени публични поръчки или планове, сочи инспекция в Агенцията за публични поръчки и в регистъра на Камарата на строителите в България.
С над 50% пораства и производителят на ограничаващи системи (мантинели, парапети и т.н.) " Юпитер 05 " . Компанията има контракти с пътната организация, по които доставя мантинели за интервал от 4-5 години за Южен централен и Югоизточен регион в България. Според информация на " Капитал ", предоставена от Агенция " Пътна инфраструктура ", единствено по тези два контракта ведомството е платило на компанията над 20 млн. лева

Друга компания с отчетливо огромен растеж в топ 100 в Пловдив е компанията на Георги Самуилов " Петрол енерджи " (40) - с цели 134%.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Значително нарастване в приходите бележи и " Булфарма " (27) - с над 92%. Компанията се занимава с дистрибуция на медикаменти, дезинфектанти и защитни маски и дрехи, което може би я прави най-логичното растящо сдружение. Koмпанията е благосъстоятелност на Михаил Тиков, който има лечебни заведения, една от които е " Софиямед ".

Ръст от към 42% има в приходите на още една компания от този бранш - " Бултекс 99 " . Фирмата за работно облекло и персонални защитни средства, благосъстоятелност на Стефан Башев, доближава 88 млн. лева през 2020 година, като попада в един от най- подобаващите сегменти за триумфи в бизнеса през пандемичната година.
Компанията " Бултекс 99 " пораства с 42% през 2020 година, защото се занимава с работно облекло и защитни средства, които бяха търсени артикули Фотограф: Надежда Чипева Тютюн, мляко и сладко
Особено мощен е секторът на храните и напитките в Пловдив. Най-голям брой компании от бранша на преработващата промишленост са точно от този подсектор - над 730. Общият им доход е над 2 милиарда лева, а облагата - близо 101 млн. лева Конкретно производството на хранителни артикули е акумулирало над 1.6 милиарда лева доходи.

Същевременно тютюневите произведения са водещи. " Сокотаб " (25) е най-голямата компания от бранша в топ 100 в Пловдив със своите 141 млн. лева доходи и над 4.8 млн. лева облага. Дружеството е производител на тютюн и е част от интернационалната група Socotab. " КТ Интернешънъл " (29), която е някогашната " Кингс табако ", също се занимава с тютюнопроизводство, като при нея дребният спад от 3% в приходите се компенсира от над 10 пъти растеж в облагата, която е съвсем 5 млн. лева Крайните притежатели са Станислав Захариев и Николай Янев.

Базираната в Първомай " Алкао " (28) има съвсем неосезаем растеж в приходите, само че пък облагата се усилва с най-малко 25%. Фирмата е част от турския тръст " Алтънмарка " (Altinmarka) - производител на промишлен шоколад и шоколадови произведения. В България е от 2013 година, когато турският притежател купи в Първомай някогашната фабрика за обработка на вълна на френската ADF за 9.3 млн. лева

Другият сладостен бизнес е на компанията " Агри България " (54), който пораства устойчиво през 2020 година - приходите се усилват с 41% до 63 млн. лева, а облагата скача от 1.6 на 4.7 млн. лева Дружеството се занимава с преправка на череши в село Радиново, които да се влагат в захарните произведения на италианския производител Ferrero.

Особено основна за района е и договорката за една от най-големите компании в хранителния отрасъл - " Обединена млечна компания " (38). Фирмата създава продуктите под марките " Верея ", " Фибела ", " Ханско ", " Русалка ". Началото на бизнеса е през 1998 година като холдингово сдружение, сплотяващо мандри, следени от приватизационен фонд " Доверие ". През април 2007 година гръцката Vivartia закупи надзор върху ОМК в договорка за 18.7 млн. евро. През есента на 2020 година Marfin Investment Group (MIG) - притежател на Vivartia Holdings, получи обвързваща оферта за придобиване на холдинга от основания в Люксембург фонд за дялови вложения CVC Capital Partners. CVC оцени гръцкия холдинг на 600 млн. евро и в случай че се вземе пропорцията на българския бизнес - ОМК, неговата оценка би била сред 35 и 42 млн. евро.

Със 17% пораства пък производителят на безалкохолни питиета " Нова трейд " (53), измежду които са марките Derby и изворна вода " Бачково ". Компанията е еднолична благосъстоятелност на Георги Тучев, като това я прави от дребното напълно български хранителни компании.
Натиснете връзката " Преглед на оригинала ", с цел да заредите изображението в цялостен размер Автор: Капитал Машинни работи
Иначе обичайно в Пловдив на челно място е секторът на машините. С доходи от над 2.7 милиарда лева и облага от над 195 млн. лева браншът е най-големият шеф измежду сегментите на преработващата промишленост. Заводът за хладилници " Либхер " (5) е пораснал с близо 11% и приходите му са надвишили половин милиард.

Производителите на колела " Макском " (13) и " Лидер 96 " (34) бележат двуцифрен растеж.

Расте и " Осрам лайтинг " с ново име " Санмина България " (22), дружество, която създава съставни елементи за осветителни тела. От 2021 година компанията към този момент е благосъстоятелност на американска компания за разнообразни комплицирани оптични, електронни и механични артикули като снабдител първо равнище и работи за браншове като връзки, изчислителна техника и предпазване на данни, медицина, авиация и защита, индустрия, автомобилостроене, чисти технологии и други

" Ханон системс Пловдив " (17), позната до неотдавна като " Магна Пауъртрейн Пловдив ", е от дребното сдружения в бранша на машините, чиито доходи падат съществено - близо 37%. Там, както и при " Структурни и Кохезионен фондове Берингс България " , част от шведския производител на лагери SKF (23), спадът евентуално е обвързван с проблемите в автомобилното произвеждане през 2020 година
Строителната " Евро строй кънстракшън " е най- растящото сдружение в класацията -с над 200%, като компанията е обвързвана с кръга на " Грома холд ", бившето " Агромах " Фотограф: Цветелина Белутова Спасението на маскитеДруга компания от медицинския бранш е " БТЛ индъстрийз ", само че тя пък бележи спад в оборота през 2020 година " Когато стартира пандемията през март, както на всички места по света, рецесията ни удари доста. Няколко месеца подред спадът на продажбите ни беше 60% по отношение на миналата година ", сподели пред " Капитал " в края на 2020 година изпълнителният шеф на " БТЛ индъстрийз " Георги Петков. Компанията създава електронна здравна инсталация, само че тя не е обвързвана с потребностите по време на пандемията от COVID-19 - става въпрос за съоръжение за физиотерапия, кардиология и естетична медицина.През 2020 година обаче предприятието преорганизира активността си и стартира да създава маски и респиратори. Фирмата въпреки всичко има 12% спад в приходите, само че пък облагата за 2020 година пораства с половин милион лв.. Дружеството е част от чешката група BTL. Фотограф: Надежда Чипева Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР