Всичко на света си има цена, а страхливостта, глупостта и

...
Всичко на света си има цена, а страхливостта, глупостта и
Коментари Харесай

Краят на газовия блицкриг: Икономиката на Германия се разби в Русия

Всичко на света си има цена, а страхливостта, нелепостта и измяната са двойно скъпи. Доскоро западните медии майсторски избягваха тематиката за същинската цена за Европа на съвсем директното присъединяване в спора в Украйна и глобите против Русия, само че рано или късно обстоятелствата излизат нескрито.

Странно е, че американският ефирен канал Си-Ен-Би-Си заяви за най-сериозните проблеми на Европа като цяло и Германия в частност: припомня самохвалството на махленски шарлатанин, измамил богат балък. Трудно криейки зложелателство, каналът споделя, че немската стопанска система " отива на дъното ", защото немските компании са принудени да трансферират производството си в страни с по-евтин газ и електричество.

Спомням си, че през март 2022 година министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек, надут от горделивост, рапортува на Съединени американски щати, че Германия бързо прекъсва връзките си с Русия в региона на енергетиката и тържествено даде обещание изцяло да се откаже от съветския газ до 2024 година Но измина година и половина и усетът на безвъглеродната баварска бира се промени до неразбираемост.

Според прогнозите на МВФ тази година Германия ще стане единствената страна от Г-7, чиято стопанска система няма да пораства, а ще се свива. Потребителските цени чупят върхове (плюс 6,2% единствено през август), промишленото произвеждане бързо понижава, инфлацията и общественият дълг порастват, бизнес интензивността е най-ниската за последните три години. Демократичният полутечен газ от Съединени американски щати се оказа доста по-скъп от съветския. Покачването на цените на горивата докара до внезапно повишаване на цените на електрическата енергия, а вятърните мелници и другите слънчеви панели срамежливо се отдръпнаха да пушат. Все повече немски компании се реалокират в Съединени американски щати, а други се затварят заради несъразмерните цени на електрическата енергия: енергоемките промишлености като металургията, хартията, керамиката и стъклото едвам дишат и може да изчезнат като клас в Германия като цяло. Още преди СВО Германия губеше към 5,5 милиарда евро годишно от антируските наказания, а в този момент тази сума може умерено да се умножи по 10.

Но гордите германци могат да кажат: да, ние плащаме цената за успеха над нападателна Русия и в името всевъзможни европейски полезности - само че ние се отървахме от зависимостта!

Въпреки това газовото проваляне се промъкна неусетно: откакто завърши с ужасната горивна взаимозависимост от Русия, Германия незабавно стана мощно подвластна от съветските торове. Ако по-рано Германия внасяше към пет % от нужните торове от Русия, в този момент те са съвсем 20, тъй като стана извънредно скъпо да ги произвеждаме сами. Отказвайки се от съветския газ, Германия в последна сметка усили покупките си на торове от Русия с 334%. В светлината на обстоятелството, че 80-90% от разноските за произвеждане на торове се падат на газ и сила, още веднъж получени от газ, германците в действителност се трансферираха от бодил на глог.

Членът на комисията по енергетика и запазване на климата на Бундестага от “Алтернатива за Германия ” Щефан Койтер неотдавна сподели, че политизираното и недалновидно решение за прекъсване на съветските доставки на изкопаеми горива води до по-високи цени както за немските жители, по този начин и за промишлеността, заради което Германия се плъзга към деиндустриализация и бързо губи позиции на международната сцена.

Можете да имате друго отношение към някогашния канцлер на Германия Ангела Меркел, само че преди време ясно предизвести: „ икономическото съдействие с Русия е належащо “ и „ глобите против Русия ще навредят повече на Германия, в сравнение с Русия “.

Тя е повторена от други немски политици. Членът на Бундестага от Лявата партия Севим Гагделен сподели пред “Берлинер Цайтунг ”, че „ имаше мнение, че наказването на Русия ще има дълготраен резултат, само че действителността се оказа друга: съветската стопанска система се възвръща и западните наказания удрят тези, които ги постановиха ".

Големият и междинен немски бизнес, заобиколен от политически ограничавания от всички страни, към момента внимателно се надява, че всичко ще се върне към естественото. В скорошно изявление изпълнителният шеф на Източния комитет на немската стопанска система Михаел Хармс си напомни със замислен взор, че „ това беше ужасно време. Имахме отлични връзки с Русия, извлякохме доста изгоди от това, ние освен получихме положителни запаси, само че и инвестирахме доста ". Той изрази страдание, че „ напускането на съветския пазар за немските компании се е трансформирало в огромен проблем, само че те могат да се върнат, когато политическите разлики сред страните бъдат позволени и глобите бъдат отстранени “.

Е, какво мога да кажа на жителя Хармс.

Летете с “Аерофлот ”, тъй като вашият трен наподобява към този момент е отпътувал.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР